naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU pokreće pregovore o sporazumu o partnerstvu i suradnji s Rusijom

Globalna financijska kriza i energetika trebale bi dominirati summitom Europske unije i Rusije koji se održava u petak 14. studenog, a razgovori o Gruziji vjerojatno će zasad pasti u drugi plan.  

Jednodnevni skup u Nici održava se nakon što su se zemlje članice Europske unije u ponedjeljak dogovorile ponovno pokrenuti pregovore s Rusijom o sporazumu o partnerstvu i suradnji, zamrznute nakon ruske vojne intervencije u Gruziji u kolovozu.  

Dvije bi strane trebale razgovarati o datumu obnove pregovora, a jedan je europski dužnosnik u srijedu izjavio da bi oni mogli biti ponovno pokrenuti 25. studenoga. 

Države EU kažu da su i dalje zabrinute zbog ruskog agresivnog stajališta u vanjskoj polici i kažu da obnova pregovora ne znači da će se dvije strane vratiti 'uobičajenom poslu'. Istovremeno naglašavaju da je u interesu Europe održati veze s najvažnijim opskrbljivačem energentima. 

Financijska kriza dodatno je stavila naglasak na argumente o zajedničkim interesima, budući da su obje strane njome pogođene. 

Odmah nakon summita, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, europski vođe i ruski predsjednik Dimitrij Medvedev izravno će se uputiti na hitan sastanak vođa G20 u Washingtonu na kojem bi se trebale razmatrati reforme svjetskog financijskog sustava. 

'Broj jedan, ključni element bit će globalna financijska i ekonomska situacija', rekao je ruski veleposlanik pri EU-u Vladimir Čižov na novinarskoj konferenciji u Bruxellesu u srijedu.

Dužnosnici EU kažu da očekuju da će se summit baviti ne samo odgovorima na krizu nego i planovima reformi međunarodnih financijskih institucija. Međutim, oni dodaju da ne očekuju jedinstveno stajalište Europske unije i Rusije. 

Glavni element koji zanima Europu je energetska sigurnost, budući da je Rusija glavni dobavljač plina i drugi opskrbljivač Europe naftom. Unija je zabrinuta zbog prekida opskrbe do kojih je dolazilo u prošlosti i želi diverzificirati svoje energetske izvore. 

Ruski premijer Vladimir Putin dodatno je zabrinuo Europljane u srijedu kada je najavio da bi Rusija mogla odustati od izgradnje plinovoda 'Sjeverni tok' prema Europi ako od nje ne dobije veću pomoć, dodavši da bi Rusija umjesto njega mogla izgraditi postrojenja za procesuiranje plina u tekuće stanje i slati ga na globalna tržišta.

Europski povjerenik za energetiku Andris Piebalgs tvrdi da je sukob u Gruziji ukazao na potrebu napretka i na Sjevernom toku i na drugom predloženom plinovodu kojim bi se plin iz središnje Azije dopremao u Europu. 

 

Više o tome: 

  • Francusko EU predsjedništvo: EU-Russia Summit
  • Europska komisija: EU-Russia Summit in Nice on 14 November
  • EurActiv: Business takes centre stage at EU-Russia summit 
  • EUobserver: Putin questions Baltic pipeline, as oil and gas prices drop