naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predlaže plan za povećanje energetske sigurnosti

Europska komisija je u četvrtak 13. listopada objavila ambiciozni plan koji uključuje niz prijedloga za povećanje energetske sigurnosti Europske unije, za smanjenje ovisnosti od uvoza energenata, za štednju i za diverzifikaciju energetskih izvora.  

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso rekao je da EU dugoročno gledajući mora prekinuti krug povećanja potrošnje energije i povećanja uvoza. 'EU uvozi 54 posto energije koju potroši po cijeni od 700 eura godišnje po glavi stanovnika. Moramo raditi na tome da brzo riješimo tu situaciju povećavanjem energetske učinkovitosti i smanjenjem naše ovisnosti o uvozu. Moramo investirati u diverzifikaciju izvora', rekao je Barroso. 

U akcijskom planu Europske komisije identificirano je šest velikih infrastrukturnih projekata čije bi financiranje mogla pomoći Europska unija.  

To su međusobno povezivanje baltičkih zemalja i njihovo bolje povezivanje s ostatkom EU-a, razvoj južnog plinskog koridora za opskrbu iz kaspijskih i bliskoistočnih izvora, dovršetak mediteranskog energetskog prstena, razvoj plinskih i električnih veza sjever-jug unutar srednje i jugoistočne Europe, razvoj postrojenja za korištenje energije vjetra u Sjevernom moru te izgradnja terminala za ukapljeni plin (LNG). 

Komisija je predložila Vijeću EU-a prijedlog direktive kojom bi se države članice obvezale da svakog tjedna, umjesto svaki mjesec, objavljuju stanje komercijalnih zaliha nafte koje drže naftne tvrtke. Francuska već dugo traži takvu mjeru, koja bi, prema njoj, trebala olakšati borbu protiv rasta cijena kroz povećanje transparentnosti na tržištu. 

U Europskoj uniji već postoji uredba koja propisuje da zemlje članice moraju imati strateške zalihe nafte u visini 90-dnevne potrošnje. Komisija drži da uvođenje takve uredbe za zalihe plina ne bilo opravdano s obzirom da je cijena skladištenja plina pet puta veća od cijene skladištenja nafte. 

Komisija je u sklopu paketa objavila i prijedlog triju direktiva koje imaju za cilj povećanje energetske učinkovitosti a time i smanjenje ovisnosti od uvoza. 

Prva se odnosi na građevinski sektor i predviđa propise kojima bi se poticalo korištenje novih tehnologija i materijala koji omogućavaju znatnu uštedu energije.  

Prema podacima Komisije, stare zgrade prosječno potroše 25 litara, a ponekad i do 60 litara loživog ulja godišnje za grijanje jednog četvornog metra, dok nove zgrade potroše samo 3 do 5 litara. Novom direktivom reguliralo bi se da se pri obnovi zgrada mora postići određena razina energetske učinkovitosti za sve zgrade, a ne samo, kao što je danas slučaj, za one preko 1.000 četvornih metara.  

Kada bi se ispunili ciljevi najavljene direktive, ukupna bi potrošnja energije u EU-u 2020. godine pala za 5 do 6 posto u odnosu na današnju potrošnju, što odgovora današnjoj potrošnji energije Belgije i Rumunjske zajedno. 

Druga direktiva predviđa uvođenje obveze označavanja potrošnje energije i za industrijske proizvode i zgrade, kao što danas vrijedi za kućanske aparate poput hladnjaka ili perilica rublja. 

Treća direktiva odnosi se na označavanje automobilskih guma prema njihovoj energetskoj učinkovitosti. Novije gume omogućavaju uštedu u potrošnji goriva do 10 posto u odnosu na nekvalitetnije gume. Nova direktiva omogućila bi potrošačima usporedbu guma koje će biti klasificirane prema potrošnji goriva, prianjanju na mokro tlo i buci koju proizvode.

  

Više o tome:

  • Europska komisija: Securing your energy future: Commission presents energy security, solidarity and efficiency proposals
  • EurActiv: Commission unveils new energy-saving measures

  • EurActiv: Fossil fuels central to EU's long-term energy security vision

  • EUobserver: Energy plan aims to wean Europe off Russia