naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Euro zona po prvi put zapala u recesiju

Gospodarstvo euro zone zapalo je u prvu tehničku recesiju od svoga osnutka, s obzirom da je drugo tromjesečje zaredom zabilježilo pad aktivnosti, pokazuju u petak 14. studenog objavljeni podaci europskog statističkog ureda Eurostata.  

Prema prvim procjenama toga ureda, gospodarstvo 15-člane euro zone u trećem ovogodišnjem tromjesečju smanjeno je za 0,2 posto, nakon što su u istom postotku aktivnosti pale i u tromjesečju ranije. 

Naime, dva uzastopna tromjesečja negativnog rasta definiraju se kao tehnička recesija. 

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, gospodarstvo euro zone u trećem ovogodišnjem tromjesečju poraslo je za 0,7 posto - upola manje u odnosu na godišnju stopu od 1,4 posto ostvarenu u drugom tromjesečju. 

Gospodarska izvedbe euro zone bila je lošija i u odnosu na onu najvećeg svjetskog gospodarstva, SAD-a, koji je u trećem tromjesečju zabilježio pad aktivnosti od 0,1 posto u odnosu na drugo tromjesečje, a rast od 0,8 posto na godišnjoj razini. 

Pad aktivnosti najvećim je dijelom rezultat zapadanja u tehničku recesiju najvećeg i trećeg po veličini gospodarstva euro zone, odnosno njemačkog i talijanskog, koja su u trećem tromjesečju zabilježila pad aktivnosti od po 0,5 posto. 

Drugo najveće gospodarstvo euro zone, Francuska, iznenadilo je pak tržišta, ostvarivši rast od 0,1 posto u trećem tromjesečju. 

Španjolsko gospodarstvo, četvrto po veličini u euro zoni, u trećem je tromjesečju također zabilježilo pad aktivnosti, i to u visini 0,2 posto, a Komisija procjenjuje da će zemlja biti u recesiji nakon što u četvrtom tromjesečju zabilježi očekivanu negativnu stopu rasta. 

Što se tiče Europske unije u cjelini, bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju smanjen je za također 0,2 posto u odnosu na tromjesečje ranije. Usporedbe radi, u drugom tromjesečju BDP EU27 ostao je nepromijenjen u odnosu na tromjesečje ranije. 

Na godišnjoj razini gospodarske aktivnosti u EU u trećem su tromjesečju 2008. porasle za 0,8 posto, nasuprot 1,7 posto koliko je iznosila godišnja stopa rasta u drugom tromjesečju, objavio je Eurostat. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Euro area and EU27 GDP down by 0.2 per cent
  • EUobserver: Eurozone to enter first ever recession
  • EurActiv: Eurostat: Euro zone officially enters recession