naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU ukida standarde za izgled voća i povrća

Iskrivljeni krastavci i nedovoljno velike dinje mogli bi se opet naći na policama dućana u zemljama Europske unije budući da bi sljedeći tjedan trebali biti ukinuti standardi koji se odnose na minimalnu veličinu i oblik većine voća i povrća.  

Ti standardi bili su meta brojnih šala o pretjeranoj reguliranosti tržišta EU, a sada je Europska komisija odlučila smanjiti birokratiziranost i riješiti se onoga što naziva nepotrebnim marketinškim standardima. 

Glasnogovornik povjerenice EK-a za poljoprivredu Michael Mann izjavio je kako bi zemlje članice EU-a trebale izglasati prijedlog da se ukinu pravila o sprečavanju prodaje voća i povrća neobičnih oblika jer u danima visokih cijena hrane nema smisla bacati je samo zato što ne izgleda kako treba. 

Diplomati EU kažu da se smanjila potreba za standardizacijom jer supermarketi ionako primjenjuju svoje standarde. 

Najavljeno ukidanje standarda izgleda i veličine voća i povrća ne nailazi na pozitivan prijem kod nekih od najvećih proizvođača Unije u tom sektoru, kao što su Francuska, Italija i Španjolska. 

Planira se ukidanje propisa za ukupno 26 vrsta voća i povrća, među kojima su patlidžani, marelice, trešnje, višnje, češnjak, poriluk, grašak, špinat i lubenice. 

Po prijedlogu, zadržalo bi se deset standarda, uključujući jabuke, citrusno voće, breskve, kruške i rajčice. Ovih deset vrsta u ukupnom prometu voća i povrća među zemljama EU imaju udjel od čak tri četvrtine.  

Ipak, čak i kod ovih deset vrsta, prodaja će biti dopuštena i ako standardi ne budu zadovoljeni.  

Povjerenica za poljoprivredu Mariann Fischer Boel također želi učiniti dodatni napor kako bi se spriječilo bacanje nestandardnog voća i povrća, primjerice mrkve čudnog oblika, prljavog poriluka ili nedozrelih jabuka. 

Cilj je da se što veći dio takvih plodova, umjesto da se baci, iskoristi u prehrambenoj industriji za proizvodnju džemova i drugih proizvoda. 

 

Više o tome:

Europska komisija: The return of the curvy cucumber: Commission to allow sale of 'wonky' fruit and vegetables