naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Industrija preuveličava posljedice klimatske politike EU

Unatoč upozorenjima industrije, nema nikakvih dokaza da klimatska politika Europske unije prisiljava tvornice na selidbu u inozemstvo, tvrdi ekonomist Sveučilišta Cambridge Karsten Neuhoff u intervjuu koji je internetski portal EurActiv objavio u petak 14. studenog.  

Tvrdnje da će EU klimatska politika prisiliti kompanije na selidbu iz Europe, te zajedno s emisijama ugljičnog dioksida odnijeti tvornice i radna mjesta u zemlje gdje je slabije regulirana zaštita okoliša pretjerane su, smatra Neuhoff. 

Neuhoff, istraživač na području ekonomike energetike i energetske regulative na britanskom Sveučilištu Cambridge ističe da za sada ne postoje nikakvi dokazi da su kompanije na ambicioznije EU mjere zaštite klime odgovorile razmišljanjem o selidbi u druge dijelove svijeta. 

U proteklih se nekoliko mjeseci intenziviralo lobiranje sektora koji se uvelike oslanjaju na energiju, poput industrije čelika, cementa te kemijske industrije, utemeljeno na tvrdnjama da će, ako EU usvoji prestroge klimatske zakone, biti prisiljene preseliti proizvodnju u inozemstvo. 

Na to su vodeća gospodarstva Unije poput francuskog i njemačkog odgovorila pojačanim pritiskom na Europsku komisiju da definira popis sektora koji najviše prijete zagađenjem ugljičnim dioksidom do lipnja iduće godine. 

No, Neuhoff je zajedno sa svojim timom istraživača u Sveučilištu Cambridge analizirao situaciju u Britaniji i drugim zemljama EU, te zaključio kako selidba u inozemstvo prijeti tek djeliću gospodarstva. 

Također su utvrdili da oko jedan posto proizvodnje izvan sektora električne energije ima ili veće izravne emisije ili neizravne emisije vezane uz električnu energiju. U Njemačkoj je taj postotak oko 2 posto, dok je u Europi prosjek još i niži, što znači da je vrlo mali dio našeg BDP-ja čvrsto vezan uz emisije ugljičnog dioksida. 

Neuhoff je odbacio tvrdnje da će energetski sektor biti snažno pogođen nakon 2012., kada će proizvođači električne energije morati kupovati dozvole za emisije CO2 na otvorenom tržištu.  

U razdoblju od 2013. do 2020., sljedećem u EU shemi trgovanja emisijama, neće se osjetiti povećanja troškova, i to zato što su proizvođači već uračunali najvišu cijenu za CO2.

Neuhoff nadalje poziva vlade da se posluže sredstvima prikupljenim kroz aukcije dozvola za emisije CO2 za podršku prelasku na gospodarstvo s niskim razinama emisija CO2.

  

Više o tome:

EurActiv: Scholar: Industry claims on carbon leakage 'exaggerated'