naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Otežano kreditiranje prijetnja za europsko gospodarstvo

Najveći problem s kojim se suočava europsko gospodarstvo su banke koje uskraćuju financiranje malim tvrtkama, piše u utorak 18. studenog britanski dnevnik Financial Times zaključak čelnika 47 vodećih europskih kompanija.  

Velike snažne kompanije duboko zabrinjava mogućnost da njihovim dobavljačima bude onemogućeno dobivanje kredita, kazao je Jorma Ollila, čelnik Europskog okruglog stola industrijalaca (ERT) i predsjednik uprave Nokije i Royal Dutch Shella.  

Njegovi su komentari uslijedili nakon što je ERT, čiji su članovi kompanije u rasponu od Siemensa i Telefonice do Fiata i Unilevera, pozvao europske vlade na što hitnije lansiranje planova za veće fiskalne poticaje radi suočavanja s posljedicama produljene recesije. 

ERT je također pozvao Europsku središnju banku (ECB) na brzo i veće smanjenje kamatnih stopa.  

ERT, čije članice ostvaruju ukupne godišnje prihode u visini 1.600 milijardi eura i zapošljavaju 4,5 milijuna ljudi, izrazio je zabrinutost i zbog jačanja protekcionizma te upozorio da se ne bi smjelo spašavati samo pojedinačne sektore i kompanije. 

Mnoge su se najveće europske kompanije toliko zabrinule zbog teškoća s kojima se suočavaju njihovi dobavljači da su malim i srednjim tvrtkama ponudile financijsku pomoć u aktualnim izvanrednim okolnostima.  

Agencija za izdavanje kreditnog rejtinga Fitch upozorila je da bi banke mogle uskratiti kredite svim tvrtkama uz izuzetak najvećih 300 na europskom kontinentu. Na slične probleme koji bi mogli zadesiti taj sektor upozorila je i rejting agencija Moody's. 

Njemačko udruženje proizvođača automobila, koja osigurava svako sedmo proizvodno radno mjesto u najvećem europskom gospodarstvu, prošli je tjedan optužilo njemačke banke da ograničavaju pristup kreditima i otežavaju njihovu dostupnost i time guraju dobavljače na rub bankrota.

  

Više o tome: 

Financial Times: Credit bottlenecks threaten businesses