naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Državne potpore u EU sve više usmjerene na horizontalne ciljeve

Zemlje članice Europske unije sve manje daju državne potpore i one su sve više usmjerene na ispunjavanje horizontalnih ciljeva, za razvoj i za zaštitu okoliša, objavila je u utorak 18. studenog Europska komisija.  

U posljednjih 25 godina, ukupne državne potpore u Europskoj uniji pale su s 2 posto bruto domaćeg proizvoda na 0,5 posto 2007. godine. Prošle godine države članice su 80 posto potpora isplatile za horizontalne ciljeve, dok je sredinom devedesetih u tu svrhe isplaćeno samo 50 posto ukupnih državnih potpora. 

Povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Neelie Kroes izjavila je kako je zadovoljna naporima država članica da što bolje usmjere svoju pomoć te da u kontekstu usporavanja gospodarskih aktivnosti, ciljane potpore dobivaju još više na važnosti. 

Komisija uočava da će se zbog financijske krize koja se ove godine sručila na Europsku uniju udio državne pomoći namijenjen spašavanju banaka i restrukturiranju posrnulih poduzeća znatno povećati u nekim zemljama članicama. 

Prema propisima Europske unije koji reguliraju tržišno natjecanje, državne potpore ne smiju se davati poduzećima za njihovo preživljavanje. Državne potpore mogu se jednokratno odobriti nekom poduzeću u poteškoćama ako podnese održiv plan restrukturiranja iz kojeg se može zaključiti da će nakon toga ta tvrtka moći poslovati na tržišnim osnovama.  

Potpore se mogu odobriti i u slučajevima kada se neka tvrtka odluči ulagati u tehnološki razvoj ili u neke projekte koji će omogućiti ekološki prihvatljivije poslovanje.

Komisija ističe da je ove godine poboljšano vraćanje nezakonito isplaćenih državnih potpora.  

Do lipnja ove godine vraćeno je 7,1 milijardi eura nezakonito isplaćenih potpora i 2,4 milijarde kamata, što predstavlja gotovo 90 posto ukupno isplaćenih nezakonitih potpora, dok je 2004. godine taj postotak bio tek 25 posto. 

 

Više o tome:

Europska komisija: State aid: latest Scoreboard shows Member States moving towards better targeted aid