naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija: Sloboda kretanja radnika dobra za europsku ekonomiju

Povjerenik Europske komisije za socijalnu politiku i zapošljavanje Vladimir Špidla pozvao je u srijedu 18. studenog države članice da ukinu preostala ograničenja za slobodno kretanje radne snage iz novih zemalja članica.  

Više zemalja članica EU-a uvelo je privremena ograničenja za zapošljavanje radnika iz novih zemalja članica, koje su u EU ušle 2004. i 2007., bojeći se navale stranih radnika koji će ugroziti domaće.  

Većina njih je ukinula ta ograničenja, ali su ih Austrija, Njemačka, Danska i Belgija zadržale za osam novih članica, a za radnike iz Bugarske i Rumunjske ograničenja su na snazi u 15 starih država članica. Najkasniji rok za ukidanje tih ograničenja je kraj 2013.  

Izvješće pokazuje da ograničenja više nisu potrebna te da su radnici iz novih zemalja članica znatno pridonijeli gospodarskom rastu u starim članicama. 

Vladimir Špidla izjavio je da je mobilnost radnika imala pozitivan gospodarski učinak.  

Radnici iz novih članica su pomogli da se podmiri potreba za radnom snagom u zemljama primateljicama, znatno su pridonijeli gospodarskom rastu, a pritom nisu izazvali teže poremećaje na tržištu rada, rekao je povjerenik i dodao kako nije uočen ni negativan učinak na plaće domaćih radnika i na stopu nezaposlenosti. 

Špidla je iznio donekle neočekivan podatak da je više kretanja radne snage bilo između starih članica nego dolazaka radnika iz novih u stare članice. Istaknuo je da ograničenja nisu odlučujući čimbenik za dotok radne imigracije, nego potreba za radnom snagom. 

Povjerenik je istaknuo da su na zatvorenim tržištima rada povoljniji uvjeti za rad na crno i negativne gospodarske i socijalne posljedice koje sa sobom nosi neprijavljen rad. 

Po podacima Eurostata 2006. unutar EU-a emigriralo je 1,2 milijuna ljudi, a najviše ih je iz Poljske i Rumunjske.  

Od ulaska u EU 2004. oko dva milijuna Poljaka otišlo je raditi u neku drugu zemlju EU-a, u prvom redu u Britaniju i Irsku, koje nisu ni uvodile ograničenja. 

Osim koristi za zemlje primateljice imigranti pridonose i rastu vlastite zemlje. Procjenjuje se da su Poljaci koji su otišli raditi u inozemstvo prošle godine poslali kući više od osam milijarda dolara, a k tomu su znatno pridonijeli i snižavanju stope nezaposlenosti.

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Free movement of workers is good for Europe's economy
  • EUobserver: Brussels encourages EU states to open labour markets
  • EurActiv: European workers less mobile as recession looms