naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europarlamentarci raspravljali o rješavanju financijske i gospodarske krize nakon summita G20

Zemlje članice Europske unije moraju surađivati po pitanju mjera za poticanje gospodarstva, osobito u posrnulom automobilskom sektoru, poruka je koju je francusko predsjedništvo EU istaknulo pred Europskom parlamentu u Strasbourgu.  

Francusko šestomjesečno predsjedništvo EU-om planira uoči samita 11.-12. prosinca predvoditi debatu o prioritetima u procesu ponovnog pokretanja gospodarstva, kazao je ministar za europska pitanja te zemlje Jean-Pierre Jouyet. 

Osvrnuvši se na dosadašnju pomoć Europske investicijske banke za malo i srednje poduzetništvo, on je kazao kako takve mjere moraju biti dio općeg plana usmjerenog na pomoć najteže pogođenim sektorima kao što je to trenutno, kako je rekao, automobilska industrija diljem EU. 

Jouyet je nadalje naglasio kako bi neke europske proračunske kreditne linije, dok zemlje članice čekaju na nove prijedloge Europske komisije 26. studenog, mogle biti u kratkom roku produljene kako bi se zakočio pad gospodarskih aktivnosti. 

Po prvi puta u povijesti, 15-člana je eurozona prošli tjedan zakoračila u recesiju, zabilježivši pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,2 posto u trećem tromjesečju, nakon sličnog pada u prethodnom tromjesečju. 

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, koji se također obratio parlamentu u Strasbourgu, dao je naslutiti smjer Komisijinog razmišljanja, pozivajući na uvođenje ciljanih i privremenih proračunskih mjera radi, kako je kazao, 'podmazivanja kotača trgovine'. 

'Smatramo da nam je potreban program proračunskih poticaja, radi podrške potražnji, iskorištavanja sinergija, te izbjegavanja negativne lančane reakcije. Program odgovarajućih, ciljanih i privremenih mjera', naglasio je on. 

'Niti jedna zemlja članica ne može iz ove krize izaći sama', ustvrdio je, te pozvao na koordinaciju među 27 zemalja članica Unije.

 

Više o tome:

Europski parlament: MEPs debate the financial and economic crisis post G20 summit