naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predlaže konfiskaciju imovine u borbi protiv organiziranog kriminala

Potpredsjednik Europske komisije Jacques Barrot zadužen za pravosuđe, slobodu i sigurnost rekao je u četvrtak 20. studenog u Bruxellesu da je zapljena nezakonito stečene imovine najbolji način borbe protiv organiziranog kriminala. 

Barrot je ujedno pozvao na osnivanje ureda u svakoj od 27 zemalja članica EU koji bi pomogli da se uđe u trag imovini kriminalaca, sudjelovali u proceduri konfiskacije, te osigurali dobro upravljanje tom imovinom.  

Novi Komisijin dokument poziva na hitnu akciju, primjerice da svaka zemlja članica osigura kao prioritet uspostavu nacionalnog ureda za povrat imovine koji bi olakšao ulazak u trag imovini kriminalaca, sudjelovao u proceduri konfiskacije i osigurao dobro upravljanje konfisciranom imovinom. 

Zemlje članice također bi trebale osigurati da prekogranična razmjena informacija ide lagano te otkloniti druge postojeće prepreke procedurama konfiskacije. 

EUROPOL bi trebao osigurati redovite kontakte između ureda u zemljama članicama, a EUROJUST biti jače uključen u suradnju na zamrzavanju i konfiskaciji. Predviđa se i zajednički program EU za obučavanje financijskih istražitelja. 

Potrebno je i bolje vođenje europske statistike o nezakonito stečenoj imovini kriminalaca i njezinom zamrzavanju i konfiskaciji, kao i poboljšana razmjena informacija s uredima iz trećih zemalja. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Ensuring that crime ‘does not pay’: Commission proposes ten strategic priorities on confiscation and recovery of criminal proceeds