naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europarlamentarci podržali uvođenje europske plave karte za visokokvalificirane radnike

Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su u četvrtak 20. studenog nacrt zakona o europskoj plavoj karti, te su se založili da taj dokument, sličan američkoj zelenoj karti, mogu dobiti samo najkvalificiranije osobe koje će za svoj rad biti i adekvatno plaćene.  

Konzultativno izvješće usvojeno je zahvaljujući potpori dvije najveće skupine u Parlamentu, socijalista i konzervativaca. 

Oni traže da ministri unutarnjih poslova EU, koji trebaju sljedećeg tjedna usvojiti taj nacrt zakona, podignu predloženu minimalnu plaću na 1,7 puta prosječne bruto plaće zemlje u kojoj je zahtjev predan. 

Taj izračun primjerice u Francuskoj korespondira s mjesečnom bruto plaćom od 4.300 eura, ali u Bugarskoj sa samo 370 eura, ali je viši od onog o kojemu su se veleposlanici 27 zemalja dogovorili krajem listopada a iznosio je 1,5 puta prosječne bruto plaće. 

Dvadeset sedmorica su također predvidjela dodatna izuzeća za sektore koji se suočavaju s manjkom radne snage što otvara put da plavu kartu dobije još više osoba nego je predvidio Parlament, rekao je u ime predsjedništva EU francuski ministar za europske poslove Jean-Pierre Jouyet. 

Mišljenje Parlamenta usvojeno je unatoč protivljenju zastupnika ekstremne ljevice, zelenih i liberala koji osuđuju privlačenje radnika s popustom i radnu snagu na sniženju za europski kapitalizam uz istovremeni odljev mozgova iz njihovih matičnih zemalja, kao i restriktivnu i diskriminatornu viziju legalne imigracije. 

 

Više o tome:

Europski parlament: MEPs support the European 'Blue Card' proposal for highly-skilled immigrants