naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bosna i Hercegovina postaje pridružena članica FP7

Bosna i Hercegovina bi trebala danas (24.studeni 2008.) u Bruxellesu potpisati Memorandum o razumijevanju s Europskom komisijom koji će joj omogućiti pristup europskom Sedmom okvirnom programu za istraživanje i razvoj (FP7) koji pokriva razdoblje od 2007. do 2013., najavljeno je iz Bruxellesa.

Taj "pridruženi status" omogućit će Bosni i Hercegovini da od 1. siječnja 2009. u punom opsegu i sa svim pravima kao i članice EU i druge pridružene članice sudjeluje na natječajima za istraživačku suradnju i potporu iz FP7.

"Taj sporazum je važan korak za uključivanje BiH u europsko istraživačko područje i za pristupni proces EU", kaže se u priopćenju iz Bruxellesa.

BiH je 12. zemlja pridružena FP7.

Okvirni program je glavni instrument Europske unije za financiranje znanstvenog istraživanja i tehnološkog razvoja i pokriva gotovo sve znanstvene discipline, od zdravlja, energije, hrane, agrikulture i biotehnologije, informacijske i komunikacijske tehnologije, do okoliša i klimatskih promjena, društveno-ekonomskih i humanističkih znanosti te istraživanja svemira.

Okvirni program provodi se od 1984. godine i pokriva razdoblje od pet godina, s time da se zadnja godina jednog okvirnog programa i prva godina slijedećeg preklapaju.

Od 1. siječnjem 2007. godine krenuo je Sedmi okvirni program FP7.

Hina