naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Međunarodni dan zaustavljanja nasilja nad ženama

25. studenog obilježit će se Međunarodni dan zaustavljanja nasilja nad ženama. Europska komisija ističe svoju obvezu u borbi protiv bilo kojeg oblik spolnog nasilje i za zaštitu žrtava, u uskoj suradnji s državama članicama i organizacijama civilnog društva. To također uključuje zaštitu protiv štetnih tradicionalnih praksi kao što je sakaćenje ženskih genitalija unutar i izvan Europske unije.

"Borba protiv nasilja nad ženama znači promicanje mira i ljudske sigurnosti na međunarodnoj razini", rekla je Benita Ferrero-Waldner, povjerenica Europske unije za vanjske odnose i politiku susjedstva. Ona je dodala: "Danas je važan trenutak za otpor protiv svih oblika spolnog nasilja i za isticanje naše podrške međunarodnom ženskom pokret za jednakost spolova i osnaživanje. Ponovljeni slučaju seksualnog nasilja protiv žena u istočnom Kongo potiče provedbu rezolucije 1325 UN-a i njenu sve veću važno. "

Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 je bila prva rezolucija koja se posebno odnosi na utjecaj rata na žene i ženske doprinose, rješenje i reguliranje konflikta i održivog mira. Vijeće sigurnosti UN-a Rezolucijom 1820, usvojenom u lipnju 2008. prepoznalo je seksualno nasilje kao samo-sigurnosti problem vezan uz pomirenje i trajan mir.

Po prvi put sveobuhvatan pristup Europske unije razrađen je vodič za provedbu tih odluka u vanjskim akcijama Europske unije. To će biti glavni gradbeni blok u 2010 kao pregledna konferencija Europske unije. Cilj je da se napravi jednan operativni tekst postojećih obveze i radnje u ovom području politike kao i prijedlog novih konkretnih mjera koje će se provoditi u određenom vremenskom periodu.

25. studenog se obilježava kao dan protiv nasilja od 1981., spomenom na brutalni atentat u 1960. na, Patria Mercede Minerva, Maria Argentine i Antonia María Teresa Mirabal, političke aktivistice u Dominikanskoj Republici, po nalogu tada diktator Rafaela Trujilla.

Više informacija:

  • EU-a za ljudska prava i demokratsku politiku