naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Francuska i Njemačka za ciljani poticaj u gospodarstvo

Francuska i Njemačka odlučile su se u ponedjeljak, 24. studenog, distancirati se od britanskog plana smanjenja PDV-a radi poticanja gospodarstva, ustvrdivši kako su sklonije ciljanim oblicima pomoći koji bi potaknuli rast ulaganja i pomogli određenim industrijama.

U ponedjeljak, ministar financija Velike Britanije Alistair Darling najavio je smanjenje PDV-a od 2,5% (od sadašnih 17,5% na 15%) kao dio šireg plana poticaja koji također uključene i veći porez za bogato stanovništva.

Govoreći nakon zajedničkog sastanka kabineta njihovih vlada, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel nisu, međutim, prevladali ključne razlike u pristupima dvije zemlje Europskom paketu za poticanje rasta, pri čemu je Berlin trenutno osobito nesklon podržati bilo kakvo novo povećanje potrošnje.

Sarkozy je kazao da su obje zemlje odlučile podržati europsku industriju te naglasio kako Francuska neće napustiti svoj posrnuli automobilski sektor, teško pogođen padom prodaje. "Itekako smo svjesni odgovornosti Francuske i Njemačke u vođenju Europe na putu jedinstva", kazao je Sarkozy.

Sarkozy i Merkel posve su isključili mogućnost kopiranja britanskog plana privremenog smanjenja poreza na dodanu vrijednost radi poticanja osobne potrošnje uoči Božića.

Ta bi dva najveća gospodarstva eurozone novac radije usmjeravala na ulaganja, inovacije, istraživanja, škole, obrazovanje i obuku, kazao je Sarkozy.

Europska komisija trebala bi u srijedu, 26. studenog, predstaviti " plan oporavka" o tome kako bi se 27-člani blok trebao nositi s recesijom. Iako pojedinosti o planu još uvijek nisu poznate, predpostavlja se da će uključuivati mjere kojim bi se poboljšao ulaganja u tehnologije i veću mobilizaciju sredstava Europske unije za podršku europskih regija. Očekuje se da će jedan od prijedloga biti da zemlje članice izdvoje oko jedan posto BDP-a za financiranje tih mjera.

Govoreći u Europskom parlamentu prošlog tjedna, Jean-Pierre Jouyet, francuski državni tajnik za europske poslove, posebno je istaknuo automobile kao sektor industrije koja bi se mogla posebno poticati u Europskoj uniji." Ciljano i privremene mjere za potporu europskim proizvođačima bi moglo biti korisne za povećanje tehnoloških i ekoloških performansi" rekao je on.

Merkel je kazala da je iznos od 130 milijardi eura, koliko bi navodno trebao iznositi paket EU mjera, tek gruba procjena te da je Njemačka već izdvojila veći dio svojeg udjela u paketu, čime je signalizirala da Berlin nije osobito sklon podržati dodatnu potrošnju.

Njemačka je u trećem ovogodišnjem tromjesečju zapala u recesiju, no ekonomisti strahuju da najgore tek slijedi kad kompanije počnu ograničavati ulaganja a nervozni potrošači srežu potrošnju u očekivanju duboke krize i rasta nezaposlenosti.

Francuska je dosad uspjela izbjeći zapadanje u recesiju ali ekonomisti očekuju oštro gospodarsko usporavanje u četvrtom tromjesečju i ne previše optimističnu 2009.

Više o tome:

  • EUobserver: France and Germany not to follow Britain in cutting VAT 
  • EurActiv: France and Germany fail to agree on EU stimulus 
  • Europska komisika: Financial Crisis - Europe's response