naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bugarska izgubila 220 milijuna eura iz europskih fondova

Bugarska je izgubila 220 milijuna eura pomoći iz pretpristupnog programa PHARE zbog nezadovoljavajućih mjera u borbi protiv korupcije. 

Europska komisija je u utorak 25. studenog potvrdila ljetošnju suspenziju sredstava iz PHARE programa u vrijednosti 560 milijuna eura, od čega je već ugovoreno 340 milijuna koji neće biti isplaćeni dok Komisija ne bude zadovoljna mjerama koje Bugarska treba poduzeti u upravljanju sredstvima. Preostalih 220 milijuna eura su definitivno izgubljeni jer je istekao rok za sklapanje ugovora. 

Komisija je također oduzela akreditaciju dvama bugarskim agencijama zaduženim za upravljanje sredstvima iz europskih fondova. 

Sredstva iz PHARE programa su preostala iz pretpristupnog razdoblja na koje Bugarska, koja je ušla 1. siječnja 2007. godine u EU, ima još pravo. 

Glasnogovornica Europske komisije Krisztina Nagy rekla je kako bi Bugarska u razdoblju od 2007.-2013. godine iz kohezijskog i strukturalnih fondova trebala dobiti 11 milijardi eura, ali će njihovo povlačenje također ovisiti o transparentnom upravljanju. 

Nagy je izrazila nadu da će Bugarska hitno poduzeti potrebne mjere kako bi poboljšala upravljanje sredstvima te dodala da je to prvi put da neka članica na taj način izgubi financijska sredstva. 

Bugarska i Rumunjska zajedno su ušle u EU i nakon ulaska ostale pod strogim nadzorom Europske komisije zbog manjkavosti u upravljanju europskim fondovima te slabosti u pravosudnom sustavu i u pogledu sigurnosti hrane. 

Bugarskoj su prvi put zamrznuta sredstva u siječnju ove godine kada je otkriveno da je šef vladine agencije ugovorio infrastrukturne projekte vrijedne više stotina milijuna eura s poduzećem koje vodi njegov brat. 

Sofija je izrazila duboko žaljenje zbog ove 'oštre' Komisijine mjere, ističući kako je nakon izvješća EK-a od srpnja ove godine poduzela značajne napore kako bi stala na kraj široko raširenoj korupciji. 

 

Više o tome:

  • EUobserver: Bulgaria loses €220 million in EU money
  • EUobserver: Bulgaria bitter over Brussels decision on graft
  • EurActiv: Bulgaria loses 220 million euro of EU funding