naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija objavila plan za oporavak gospodarstva Europske unije

Europska komisija je u srijedu 26. studenog predložila paket mjera koji uključuje fiskalne poticaje u visini 200 milijardi eura ili 1,5 posto BDP-a EU-a za oporavak europskog gospodarstva.  

Plan se oslanja na dva uzajamno povezana elementa, s jedne strane na kratkoročne mjere za poticanje potražnje, spašavanje radnih mjesta i uspostavu povjerenja i s druge strane na investicije za poticanje većeg rasta u dugoročnom razdoblju. 

Od 200 milijardi fiskalnih poticaja, 170 milijardi bi osigurale države članice, a preostalih 30 milijardi bilo bi iz europskog proračuna i od Europske investicijske banke.  

Plan Europske komisije nije skup mjera koji mora biti primijenjen u svim državama članicama, nego paket iz kojeg zemlje članice mogu uzeti ono što odgovora stanju njihovih gospodarstava. 

Fiskalni poticaji nužno dovode do smanjenja proračunskih prihoda, stoga se predviđa mogućnost da zemlje članice 2009. i 2010. godine mogu imati proračunski deficit iznad praga od 3 posto, ali bi se nakon oporavka gospodarstva trebale brzo vratiti u dopuštene proračunske okvire. Pakt o stabilnosti i rastu dopušta godišnji proračunski deficit zemalja članica do 3 posto njihova BDP-a, a javni dug ne smije prelaziti 60 posto BDP-a. 

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso izjavio je kako će pametne investicije u sutrašnja znanja i tehnologije ubrzat europski put prema gospodarstvu 21. stoljeća. Ako Europa odlučno primjeni ovaj plan za oporavak, može se vratiti na put održivog rasta i vratiti kratkoročne pozajmice. Ne bude li djelovala danas, prijeti joj opasnost od začaranog kruga recesije, pada kupovne moći i poreznih prihoda, rasta nezaposlenosti i sve većih proračunskih deficita, dodao je Barroso.

Komisijin plan, o kojem će se raspravljati na predstojećem summitu EU-a 11. i 12. prosinca, predviđa niz mjera koje bi trebale, s jedne strane, pomoći u borbi protiv recesije, a s druge, zaštiti najranjivije slojeve stanovništva. 

Ti prijedlozi uključuju mogućnost smanjenja socijalnih davanja poslodavaca za zaposlenike s nižim primanjima, zemljama članicama ostavlja se mogućnost da smanje stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV) iako minimalna stopa od 15 posto ostaje na snazi, te mogućnost smanjenja PDV-a na radno intenzivne usluge. 

Oko pet milijardi eura nepotrošenih sredstava iz europskog proračuna zajedno sa sredstvima EIB-a i zemalja članica usmjerilo bi se na javno-privatna partnerstva za razvoj ekološki prihvatljivih tehnologija u automobilskoj industriji. 

Komisija također najavljuje da će ubrzati isplatu sredstava iz fondova za regionalnu pomoć u visini do 6,3 milijarde eura, zatim oko pet milijardi eura iz europskog proračuna za poboljšanje energetskih međuspojeva, za ulaganja u razvoj širokopojasnog interneta te oko milijardu eura za izgradnju zgrada koje štede energiju. 

Prema planu, EIB bi povećao godišnje pozajmice zemljama članicama za 15 milijardi eura za 2009. i 2010. godinu. 

Europska komisija predlaže pojednostavljivanje kriterija za dobivanje potpora iz Europskog socijalnog fonda kako bi države članice imale brži pristup svoti od 1,8 milijardi eura namijenjenih za pomoć najsiromašnijima i prekvalifikaciju nezaposlenih. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: The Commission launches a major Recovery Plan for growth and jobs, to boost demand and restore confidence in the European economy
  • EUobserver: Commission unveils €200bn stimulus plan
  • EurActiv: Commission tables 200 billion euro ‘recovery plan’