naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Bruxelles
Sastanak EU ministara vanjskih poslova

Sastanak Vijeća za opće poslove i vanjske odnose (GAERC) održava se 8. i 9. prosinca u Bruxellesu. 

Ministri vanjskih poslova raspravljat će o proširenju te usvojiti zaključke o napretku zemalja s kojima se vode pregovori, Hrvatskom i Turskom te zaključke o potencijalnim kandidatima. Temelj za raspravu je paket o proširenju koje je objavila Europska komisija 5. studenoga. 

Prema nacrtu zaključaka koje je sastavilo francusko predsjedništvo i čiji se tekst može promijeniti na samom ministarskom sastanku, Vijeće EU-a smatra indikativni i uvjetni raspored za dovršetak hrvatskih pristupnih pregovora do kraja sljedeće godine korisnim alatom' koji će Hrvatskoj pomoći da poduzme napore kako bi ušla u završnicu pregovora. 

'Vijeće smatra da napredak Hrvatske prema završnoj fazi pregovora ovisi poglavito o dovršetku potrebnih političkih, ekonomskih, zakonodavnih i upravnih reformi. Vijeće stoga smatra da je indikativni i uvjetni raspored koji je izradila Europska komisija koristan alat koji će pomoći Hrvatskoj u naporima koji su još preostali kako bi se došlo u završnicu pregovora', stoji u nacrtu zaključaka u koji je Hina imala uvid.

U nacrtu zaključaka stoji da Hrvatska treba ubrzati reforme, a posebice se od nje očekuje 'znatan napredak u temeljnim područjima poput pravosudnih i upravnih reformi, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, povratku izbjeglica, suđenjima za ratne zločine i u gospodarskim reformama.' 'Daljnji napori moraju se poduzeti na nastavku i dovršetku usvajanja europske pravne stečevine i iznad svega na njezinoj učinkovitoj primjeni na terenu'.  

Također se kaže da Hrvatska 'treba nastaviti napore u pogledu dobrosusjedskih odnosa, posebice na pronalaženju definitivnih rješenja za bilateralna pitanja sa susjednim zemljama, posebice u pogledu graničnih pitanja'.

 

Više o tome:

Francusko EU predsjedništvo: General Affairs and External Relations Council