naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Gospodarski optimizam u Europskoj uniji na najnižoj razini u zadnjih 15 godina

Gospodarska klima u 15 zemalja članica euro zone u studenome se pogoršala, zabilježivši najnižu razinu u zadnjih 15 godina, uslijed rastućeg pesimizma u industriji i sektoru usluga.  

Najnovije mjesečno izvješće Europske komisije pokazalo je pad indeksa gospodarske klime na 74,9 bodova, što je najniža razina od kolovoza 1993. kada se spustio na 74,2 boda. Usporedbe radi, u listopadu je bio u visini 80 bodova. 

Pogoršanje ozračja u gospodarstvu euro zone najvećim je dijelom rezultat oštrijeg od očekivanog slabljenja optimizma u uslugama, na minus 12 bodova s ranijih minus 7 bodova, te u industriji, na minus 25 s minus 18 bodova. 

Indeks gospodarske klime u 27 zemalja članica Europske unije također se strmoglavio u studenome, na 70,5 bodova, najnižu razinu od početka praćenja tog pokazatelja u siječnju 1985. Usporedbe radi, u listopadu je iznosio 77,2 boda. 

Odvojeni pokazatelj poslovnog povjerenja u euro zoni koji izrađuje Europska komisija također je zabilježio pad u studenome, na minus 2,14 bodova, najnižu razinu od listopada 1993. U listopadu je iznosio minus 1,34 boda. 

Oslabilo je i povjerenje potrošača, na minus 25 bodova s minus 24 bodova, te u sektoru graditeljstva, na minusu 24 s minus 20 bodova. 

Istraživanje Komisije također je pokazalo pad očekivanja inflacije u studenome, što je dobra vijest za Europsku središnju banku koja želi da inflacija bude blizu ali ispod 2,0 posto.

ECB je signalizirao da će 4. prosinca sniziti kamatne stope zbog slabljenja inflatornih pritisaka i oštrog usporavanja gospodarskih aktivnosti. 

 

Više o tome:

Europska komisija: November 2008: Economic sentiment falls to historically low levels in both the EU and the euro area