naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri EU-a odobrili ulazak Švicarske u Schengen

Švicarska će ući u schengenski prostor bez unutarnjih granica 12. prosinca, odlučili su u četvrtak 27. studenog ministri unutarnjih poslova u Mješovitom odboru koji čine EU, Norveška, Island, Lihtenštajn i Švicarska. 

Kontrole na kopnenim granicama ukinut će se 12. prosinca, a u zračnom prometu 29. ožujka 2009. Kontrole će ostati na granici s Lihtenštajnom koji još nije u Schengenu.

Nekoliko članica EU-a željelo je odgoditi ulazak Švicarske u Schengen za poslije referenduma o produžetku bilateralnog ugovora s EU-om o slobodi kretanja ljudi na Rumunjsku i Bugarsku, predviđenog za 8. veljače 2009.  

Europska unija upozorila je Švicarsku da bi, u slučaju da taj referendum bude negativan, Švicarska mogla biti isključena iz Schengena. 

Švicarska ministrica unutarnjih poslova Eveline Widmer-Schlumpf izjavila je kako će biti teško ostati u Schengenu bez slobode kretanja te objasnila je ipak da to isključenje, u slučaju da odgovor na referendumu bude ne, neće biti automatsko te da će o tome odlučiti države članice EU-a. 

 

Više o tome:

  • Francusko EU predsjedništvo: Justice and Home Affairs Council
  • EUobserver: Referendum threat to EU-Swiss passport-free deal