naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Estonija u 2009. suočena s recesijom

Kriza u Estoniji vjerojatno će se produbiti u 2009. kada bi pad gospodarskih aktivnosti trebao biti 3,5 posto prije nego ranije procijenjenih 2,1 posto, upozorilo je ministarstvo financija.

Estonija, koja se velikom brzinom preoblikovala iz komunističkog dirigiranog u tržišno gospodarstvo nakon raspada Sovjetskog Saveza u 1991., uživala je ugled gospodarskog 'tigra' u Europskoj uniji, kojoj se pridružila 2004. 

Rast u zemlji s 1,3 milijuna stanovnika bio je najvećim dijelom pokretan snažnom domaćom potražnjom, podupiranom povoljnim kreditima i procvatom tržišta nekretnina.  

Estonsko gospodarstvo u 2006. je poraslo za 10,4 posto, a u godini kasnije za 6,3 posto, no ovo je godine gotovo stagniralo u okolnostima dvoznamenkaste stope inflacije i smanjenog obujma kreditiranja te globalne krize koja je pogodila izvoz roba i usluga. 

Gospodarstvo je poraslo za svega 0,2 posto u prvom tromjesečju u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, nakon čega je zabilježilo pad od 1,1 posto u drugom tromjesečju na godišnjoj razini. 

Kriza se dodatno produbila u trećem tromjesečju budući da je bruto domaći proizvod (BDP) smanjen za 3,3 posto, što predstavlja najveći pad u posljednjih 14 godina.

Središnja banka predvidjela je da će se gospodarstvo smanjiti za 1,8 posto ove godine i 2,1 posto u 2009. a oporavak bi trebao nastupiti u 2010. kada se očekuje rast u visini 3,0 posto.

Ministarstvo financija je međutim predvidjelo da bi oporavak u 2010. mogao biti slabiji no što se predvidjelo te doseći samo 2,6 posto. No, gospodarstvo bi trebalo dobiti na zamahu u 2011.-2012. 

Aktualna kriza potaknut će usporavanje godišnje prosječne inflacije na 4,2 posto u 2009., što je nužno kako bi ta baltička zemlja ispunila kriterije za usvajanje eura, kazao je ministar financija Ivari Padar. 

Do sredine 2010. inflacija bi trebala pasti na 3,0 posto, blizu ciljane razine za usvajanje eura, i na kojoj bi se trebala zadržati i tijekom 2011., kazao je stručnjak toga ministarstva Andrus Saalik. 

Estonija se nadala uvođenju eura na početku 2007., no tamošnja vlada je bila prisiljena zamrznuti takav potez do najmanje 2011. Razlozi za to su najvećim dijelom neuspjelo snižavanje stope inflacije, što je jedan od kriterija EU za pristup euro zoni. 

 

Više o tome:

EUbusiness: Estonian faces worse-than-expected recession in 2009