naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Britanija bi zbog financijske krize mogla uvesti euro

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso izjavio je kako je međunarodna financijska kriza dovela je do promjene u razmišljanju Velike Britanije kada je u pitanju euro. 

Iako priznaje činjenicu da se većina u Velikoj Britaniji protivi prihvaćanju eura, Barroso je u razgovoru za radijsku postaju RTL i televizijsku postaju LCI u nedjelju 30. studenog kazao kako je Britanija bliže nego ikada prije uvođenju eura. 

Barroso je rekao kako ne misli da će se to sutra dogoditi i da je većina još uvijek protiv, ali je dodao da je počelo razdoblje razmatranja opcija te da utjecajni ljudi u Velikoj Britaniji razmišljaju o tome. 

Britanska funta pretrpjela je velike gubitke u kreditnoj krizi koja je prisilila vladu u Velikoj Britaniji, kao i ostale vlade, da proteklih mjeseci izdvoji velika sredstva za potporu bankovnom sustavu. 

U istom razgovoru Barroso je također kazao da očekuje da će Europska središnja banka napraviti jasan potez rezanja kamatnih stopa kako bi se suprotstavila gospodarskoj krizi. 

'Uvjeti za smanjenje kamatnih stopa postoje', kazao je Barroso , no nije htio prognozirati koliko bi smanjenje moglo iznositi.  

Guverneri ECB-a sastat će se u četvrtak i odlučiti o razini ključnih kamatnih stopa u eurozoni koja trenutno iznosi 3,25 posto.  

 

Više o tome:

EUobserver: Britain closer to euro, Barroso says