naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU bi trebala suspendirati propise o državnoj pomoći

Europska unija trebala bi suspendirati propise o državnoj pomoći kako bi zemljama-članicama pomogla da se lakše suoče s globalnom financijskom krizom, kazao je savjetnik francuskog predsjednika Henri Guaino u intervjuu objavljenom u ponedjeljak 1. prosinca.  

'Izvanredna situacija zahtijeva izvanredne mjere', kazao je Guaino, viši savjetnik predsjednika Nicolasa Sarkozyja u intervjuu za poslovni list La Tribune. 'No, europske zemlje moraju koordinirati poteze kako bi izbjegle da mjere jedne naštete onima drugih zemalja', upozorio je on. 

U okviru najavljenog plana potpore banaka Pariz namjerava ojačati njihove kapitalne pozicije. Europska komisija trenutno razmatra taj plan kako bi utvrdila krši li možda EU propise o ravnopravnoj tržišnoj utakmici, pružajući francuskim bankama nepoštenu prednost nad konkurentima. 

Bruxelles je u međuvremenu opovrgnuo izvješće londonskog financijskog dnevnika Financial Times u kojem se navodi da je od Pariza zatražio da banke u zamjenu za državnu potporu smanje kreditne plasmane. 

Francuska je vlada u listopadu najavila zajam vrijedan 10,5 milijardi eura za svojih šest vodećih banaka radi učvršćivanja njihovih rezervi kapitala nakon zamrzavanja globalnog tržišta međubankarskih zajmova.  

Vlada tvrdi da bi u odsustvu državne pomoći banke zaštitile svoje kapitalne pozicije redukcijom zajmova, što bi zadalo novi udarac tom drugom po veličini gospodarstvu euro zone. Pariz je obećao i pomoć posrnuloj automobilskoj industriji. 

Upitan koje bi mjere mogle biti poduzete u suočavanju s gospodarskim usporavanjem, Guaino je kazao da bi smanjenje PDV-a bilo korisno ali je naglasio kako je za to potrebno odobrenje svih 27 zemalja članica Unije. 

Također je pozvao na izmjenu industrijske politike za industriju automobila, radi olakšanog prijelaza na nove, ekološki čišće oblike transporta. 'To će također nedvojbeno u prvi plan gurnuti pitanje europske politike zaštite tržišnog natjecanja i sustava državne pomoći', dodao je.  

Hina