naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija će usvojiti nova pravila za pomoć bankama do Božića

Suočena s pritiscima skupine zemalja članica, povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Neelie Kroes u utorak 2. prosinca je obećala da će EK do Božića usvojiti nova pravila o državnoj pomoći bankama pogođenim kreditnom krizom.  

Nakon sastanka s ministrima financija Kroes je kazala kako Europska komisija očekuje da se banke koje prime državnu pomoć obvežu na kreditiranje realnog gospodarstva. 

Francuska, Njemačka, Nizozemska i Švedska nalaze se u skupini zemalja koje su pojačale pritisak na Bruxelles kako bi se riješila pitanja novčanih injekcija i ostalih oblika pomoći za sektor banaka. Navedena pomoć se odgađala uslijed zabrinutosti u pogledu njezina utjecaja na tržišnu utakmicu na jedinstvenom EU tržištu. 

Kroes je istaknula kako se mora insistirati na tome da državna pomoć bankama bude vraćena u najkraćem mogućem roku, a da se izbjegne situacija da se bankama koje primaju novac poreznih obveznika mora zabraniti isplata dividende dioničarima.  

Pojedinačna situacija banaka mora se uzeti u obzir, poručila je povjerenica ministrima EU-a. No, instrumenti zaštite ostali su nužni kako bi se ograničilo svako narušavanje poštene tržišne utakmice i zajamčilo da državnom pomoći banka nije povećala dobit. 

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel prošli su tjedan upozorili Bruxelles u zajedničkom pismu ostalim čelnicima EU-a da treba izbjeći 'sitničav nadzor' sustava pomoći bankama u zemljama članicama u okolnostima financijske krize. 

 

Više o tome:

Europska komisija: State aid: Commissioner Kroes briefs Economics and Finance Ministers on financial crisis measures