naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predložila novo Istočno partnerstvo

Europska komisija predložila je u srijedu 3. prosinca novo Istočno partnerstvo za odnose s Armenijom, Azerbajdžanom, Bjelorusijom, Gruzijom, Moldovom i Ukrajinom koje predviđa značajno povećanje razine političkog angažmana. 

Partnerstvo predviđa značajno povećanje razine političkog angažmana, uključujući i mogućnost nove generacije sporazuma o pridruživanju, integracije u europsku ekonomiju, lakših putovanja u EU za građane tih zemalja, povećane energetske sigurnosti te veće financijske pomoći. 

Inicijativa o Istočnom partnerstvu trebala bi biti jedno od prioriteta češkog predsjedavanja Europskom unijom u prvoj polovici sljedeće godine. 

Povjerenica EK-a za vanjske odnose i europsku politiku susjedstva Benita Ferrero-Waldner rekla je kako su sigurnost i stabilnost EU-a pogođeni događanjima u istočnoj Europi i južnom Kavkazu te kako europska politika prema tim zemljama mora biti jaka, proaktivna i nedvosmislena. 

Istočno partnerstvo odgovor je na želju istočnih susjeda EU da se približe Europskoj uniji. Komisija predlaže da se ova inicijativa formalno pokrene u proljeće 2009., na posebnom summitu Istočnog partnerstva. 

Ključni elementi nove inicijative su novi sporazumi o pridruživanju i sporazumi o slobodnoj trgovini za one koji to žele i na to su spremni, postupna integracija u ekonomiju EU uz neke pravno obvezujuće uvjete, te potpora u razvoju mreže slobodne trgovine među tim zemljama.  

Predviđa se i pojačana energetska sigurnost za EU i istočne partnere, a Komisija bi trebala razmotriti mogućnost slobodnijeg kretanja radne snage s ciljem daljnjeg otvaranja tržišta rada EU, a previđa se i dodatna financijska pomoć. 

 

Više o tome:

Europska komisija: The Eastern Partnership – an ambitious new chapter in the EU's relations with its Eastern neighbours