naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija osniva novu Opću upravu za energetiku

Budući da će energetika i klimatske promjene u predstojećim godinama biti među glavnim temama europske politike, Europska komisija osnovat će novu Opću upravu za energetiku najkasnije 1. studenoga 2009. 

Europski dužnosnik Claude Chene predsjedat će radnom skupinom koja će pripremiti detaljne prijedloge za novu opću upravu do 1. svibnja 2009. 

Ona će imati 400 do 500 zaposlenika i vlastite odjele za komunikaciju s javnošću, vanjske odnose i zaposlenike. 

Energetiku u Europskoj komisiji trenutačno pokriva Opća uprava za energetiku i promet, koja podnosi izvješća povjereniku za energetiku iz Latvije Andrisu Piebalgsu i povjereniku za promet, Talijanu Antoniu Tajaniju. 

Europska komisija ima 41 opću upravu. Neke od njih rade za pojedine povjerenike, dok se druge bave internim poslovima poput publikacija ili IT-a. 

Komisija ne planira osnovati posebnu upravu za 'klimatske promjene', rekao je u srijedu 3. prosinca glasnogovornik EK Johannes Laitenberger, objavljujući odluku za energetiku.

Portfelj za energetiku dobio je na važnosti od summita u Hampton Courtu 2005. gdje je donesena odluka da EU dobije energetsku politiku, nakon čega je u zimi 2006. uslijedila dramatična rusko-ukrajinska plinska kriza.  

U proljeće 2006. Piebalgs je dobio mandat da izradi prijedloge koji su doveli do dogovora o smanjenju emisija CO2 za 20 posto do 2020., što će biti glavna tema summita EU-a 11. prosinca. 

 

Više o tome:

EUobserver: Barroso to create new energy directorate