naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bugarska bi zbog korupcije mogla ostati izvan Schengena

Neuspjeh Bugarske u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala mogao bi zemlju zadržati izvan schengenske zone, pokazala je studija objavljena u četvrtak 4. prosinca.  

Institut otvoreno društvo kazao je u posebnom izvješću da je Bugarska na dobrom putu da ispuni sve tehničke kriterije za priključivanje schengenskoj zoni. 

Međutim, priključivanje Schengenu nije samo pitanje ispunjavanja tehničkih kriterija: to je i političko pitanje i pitanje povjerenja, rekao je analitičar Instituta Georgij Angelov u novom izvješću. 

Bugarska je definitivno izgubila 220 milijuna eura pomoći iz pretpristupnog programa PHARE, a ostalih ugovorenih 340 milijuna neće joj biti isplaćeno dok Komisija ne bude zadovoljna mjerama koje Sofija treba poduzeti u upravljanju sredstvima. 

Bugarska i Rumunjska zajedno su ušle u EU 2007. i nakon ulaska ostale pod strogim nadzorom Europske komisije zbog manjkavosti u upravljanju europskim fondovima te slabosti u pravosudnom sustavu i u pogledu sigurnosti hrane. Obje zemlje trebale bi ući u Schengen 1. ožujka 2011. 

Sada je veliko pitanje hoće li bugarsko pristupanje Schengenu i eurozoni' isto tako biti odgođeno, rekao je Angelov. 

 

Više o tome:

EUbusiness: Corruption could keep Bulgaria out of passport-free zone