naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski lideri i čelnici kompanija u Londonu raspravljaju o financijskoj krizi

Britanski premijer Gordon Brown, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso sastaju se u ponedjeljak 8. prosinca sa čelnicima europskih kompanija kako bi raspravili o aktualnom stanju u gospodarstvu. 

Sastanak se održava neposredno uoči samita EU na kojem bi šefovi država i vlada članica EU 11. i 12. prosinca u Bruxellesu trebali proučiti prijedloge Europske komisije o snažnom ali i vremenski ograničenom, 200 milijardi eura vrijednom paketu poticaja za europsko gospodarstvo. 

Velika Britanija i Francuska najavile su ambiciozne planove poticaja za svoja posustala gospodarstva ali Njemačka se opire pritisku da izdvoji dodatne milijarde eura za financiranje mjera poticanja gospodarskog rasta u EU. 

Europski čelnici tragaju i za mogućnostima povećanja plasmana kredita malim i srednjim poduzećima, koja su pogođena manjkom likvidnosti. 

Tako mnoge europske zemlje kopiraju plan britanskog premijera Gordona Browna za spas banaka pogođenih krizom na tržištu zajmova. Britanska je vlada prošlog tjedna iznijela i planove o velikom zaduživanju radi financiranja 20 milijardi funti vrijednog paketa kresanja poreznih opterećenja i mjera poticanja potrošnje. Središnji je dio tog plana privremeno sniženje PDV-a. 

Francuski je pak predsjednik u međuvremenu najavio 26 milijardi eura vrijedan plan poticaja za francusko gospodarstvo koji cilja na investicijske projekte a ne na izravnu pomoć potrošačima. 

Njemačka kancelarka nije pozvana na londonski skup, pri čemu kritičari ukazuju na njezin neodlučan i izolacionistički pristup financijskoj krizi. Posebno ih ljuti njezino oklijevanje kada je u pitanju plan EU za pomoć gospodarstvu, i to unatoč činjenici da je njezina vlada već usvojila 31 milijardu eura vrijedan plan poticaja za njemačko gospodarstvo.

 

Više o tome:

Finacial Times: France and UK put heat on Merkel