naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europarlamentarci i EU predsjedništvo postigli dogovor o direktivi o obnovljivim izvorima energije

Države članice Europske unije i europarlamentarci postigli su u utorak 9. prosinca politički dogovor o prijedlogu zakona o povećanju udjela energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji na 20 posto do 2020., što je jedan od ključnih elemenata akcijskog plana EU-a za borbu protiv klimatskih promjena. 

Pregovarači su postigli dogovor o zakonskom okviru za uporabu biogoriva, koja će biti podvrgnuta 'zelenim' kriterijima. Svaka od 27 država članica morat će ostvariti nacionalni cilj u skladu s planom kojim će definirati ulaganja u zelene energije. 

Europska komisija predložila je u siječnju da 10 posto potrošnje goriva u cestovnom prometu dolazi iz obnovljivih izvora do 2020. radi sprječavanja daljnjih klimatskih promjena. 

Velik dio tih 10 posto trebala su osigurati biogoriva, čime bi se stvorilo potencijalno golemo tržište koje bi pokrivali izvoznici poput Brazila i Indonezije, kao i poljoprivredno snažne europske zemlje, čemu su se protivili borci za zaštitu okoliša upozorivši da biogoriva dobivena iz žitarica i uljarica dižu cijene hrane i potiču na rušenje šuma i isušivanje močvara.

Prema dogovoru postignutom prošli tjedan, gotovo trećina od tog cilja od 10 posto pokrit će se električnim automobilima i vlakovima. 

Konačni dogovor o obnovljivim izvorima energije u utorak omogućio je kompromis s Italijom oko njezina zahtjeva da se zakon revidira 2014. Kompromis znači da bi se zakon mogao revidirati 2014., no nacionalni ciljevi i financijske sheme neće se smjeti dirati. 

Prijedlog direktive o obnovljivim izvorima energije dio je akcijskog plana za borbu protiv klimatskih promjena po kojem bi EU do 2020. trebala smanjiti emisiju CO2 za 20 posto.

 

Više o tome:

Europski parlament: MEPs and Council Presidency reach deal on renewables directive