naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Održan međunarodni seminar o rezultatima transformacijskog indeksa Zaklade Bertelsmann (BTI) za Hrvatsku u suradnji s IMO-om

U utorak 09. prosinca 2008. s početkom u 9:00 sati u Ban dvorani hotela Dubrovnik u Zagrebu, Gajeva 1, održao se međunarodni seminar 'Croatia in Transformation Political Management – achievements and challenges'.

Seminar su organizirali Institut za međunarodne odnose (IMO) iz Zagreba i Zaklada Bertelsmann sa sjedištem u  Gütersloh-u, Njemačka. To je bio jedan u nizu seminara koje je spomenuta njemačka zaklada organizirala u svim zemljama regije zajedno s odabranim lokalnim partnerima. 

Glavni cilj seminara bio je pokrenuti raspravu među stručnjacima o metodologiji i rezultatima transformacijskog indeksa Zaklade Bertelsmann (BTI) za 2008, koji omogućava rangiranje 125 tranzicijskih i zemalja u razvoju, te kojim se pruža uvid u napredak na političkom i ekonomskom planu te uspješnost političkog upravljanja u tim zemljama.

Skup je također razmatrao rezultate BTI izvještaja za Hrvatsku i druge zemlje jugoistočne Europe za 2008, te analizirao stanje transformacije te s time povezane izazove i rizike za Hrvatsku i zemlje regije.   

Seminar su otvorili gdin. Sönke Lorenz, zamjenik veleposlanika i savjetnik - otpravnik poslova a.i. u veleposlanstvu Savezne republike Njemačke u Zagrebu, dr. sc. Mladen Staničić, ravnatelj Instituta za međunarodne odnose (IMO) u Zagrebu, te gdin. Armando García Schmidt, ispred Zaklade Bertelsmann.  

Skup je okupio 30-ak pozvanih stručnjaka iz Hrvatske i Njemačke koji su aktivno učestvovali u raspravi. Uvod u izlaganja na seminaru dala je dr. sc. Sabine Donner, iz Zaklade Bertelsmann koja je predstavila BTI indekse, njihovu svrhu i metodologiju te načine korištenja. Prof. dr. sc. Siniša Kusić, sa Sveučilišta Johann Wolfgang Goethe u Frankfurtu na Majni osvrnuo se na BTI izvješće za Hrvatsku koje je objavljeno prošle godine s ciljem otvaranja rasprave o glavnim ocjenama koje BTI daje za Hrvatsku.

Dr. sc. Višnja Samardžija, iz Instituta za međunarodne odnose u Zagrebu, kao pozvani komentator ocijenila je kako je komparativno pozicioniranje na osnovu BTI indeksa korisno za Hrvatsku i predstavlja dobru osnovu za analize. Osvrnula se na dostupne izvore u kojima se Hrvatska rangira na osnovi različitih metodologija (EBRD, Svjetska banka, Zaklada Heritage itd). 

U svojstvu eksperata iz Hrvatske osvrt na postignuća i izazove na gospodarskom i političkom planu dali su mr. sc. Martina Dalić, predsjednica Upravnog odbora Partner Banke u Zagrebu, te  Prof. dr. sc. Ivan Grdešić sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Njihova su izlaganja dala dobar poticaj sudinicima skupa za daljnju raspravu u kojoj su sudjelovali Suzana Jašić (GONG),  Tin Gazivoda (Centra za ljudska prava), Krešimir Jurlin (IMO) i drugi. 

Detaljne informacije o transformacijskom indeksu Zaklade Bertelsmann dostupne su na: www.bertelsmann-transformation-index.de/46.0.html?&L=1). Izvještaj za Hrvatsku dostupan je na:  www.bertelsmann-transformation-index.de/170.0.html?&L=1).