naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija podupire deset novih velikih istraživačkih infrastruktura u EU

Borba protiv zaraznih bolesti, smanjivanje emisija CO2, praćenje prirodnih katastrofa i istraživanje svemira neka su od prioritetnih područja u kojima će biti uspostavljeno deset novih paneuropskih istraživačkih infrastruktura. 

Nove istraživačke infrastrukture predstavljene su u utorak 9. prosinca na konferenciji u Versaillesu u organizaciji Europske komisije i Europskog strateškog foruma za istraživačku infrastrukturu (ESFRI), koji čine predstavnici zemalja članica EU.  

Planovi uključuju ambiciozne projekte poput specijaliziranih laboratorija za opasne zarazne bolesti, postrojenja za testiranje tehnologija za prikupljanje i pohranjivanje CO2, najmodernije radare za proučavanje Zemljine atmosfere, infrastrukture za bolje razumijevanje fizičkih procesa koji uzrokuju potrese, vulkanske erupcije i tsunamije te teleskope nove generacije za gama astronomiju. 

Deset novih infrastruktura predložio je ESFRI, nakon konzultacija s više od 200 stručnjaka. ESFRI je time dopunio plan iz 2006. za paneuropske istraživačke infrastrukture u idućih 10 do 20 godina kojim su istaknuta 34 ključna projekta u svim područjima znanosti. Broj prioritetnih projekata ovime je povećan na 44.  

Europski proračun za istraživačku infrastrukturu povećan je sa 730 milijuna eura u Šestom okvirnom programu na 1,7 milijardi u Sedmom okvirnom programu koji pokriva razdoblje do 2013. (FP7). 

 

Više o tome:

Europska komisija: Ten major new EU research infrastructures welcomed by European Commission