naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
BDP po stanovniku u EU u rasponu od 37 do 267 posto prosječnog

Bruto domaći proizvod po stanovniku, iskazan prema standardima kupovne moći, u Luksemburgu je u 2007. bio za dva i pol puta veći u odnosu na prosjek Europske unije, pokazalo je najnovije izvješće europskog ureda za statistiku Eurostat, koje je obuhvatilo i Hrvatsku, s BDP-om po stanovniku nižim za 46 posto u odnosu na prosjek.  

Hrvatski BDP po stanovniku, iskazan prema standardima kupovne moći, u 2006. je bio 48 posto niži od prosjeka u 27-članom EU, nakon što je u 2005. bio za 50 posto manji od prosjeka. 

Irska i Nizozemska u 2007. zabilježile su BDP po stanovniku koji premašuje prosjek za oko 50 odnosno 30 posto.  

U skupini zemalja čiji je BDP po stanovniku, iskazan standardima kupovne moći, viši za 10 do 25 posto u odnosu na prosjek u EU, nalaze se Austrija, Švedska, Danska, Velika Britanija, Belgija, Finska i Njemačka. 

Francuska, Španjolska i Italija zabilježile su razine BDP-a po stanovniku u visini ili tek 10 posto iznad prosjeka u EU, dok su vrijednosti u visini prosjeka ili 10 posto niže zabilježene u Grčkoj i Cipru. 

U skupini onih koje bilježe vrijednosti za 10 do 25 posto niže u odnosu na EU prosjek nalaze se Slovenija, Češka, Malta i Portugal.  

Ostale nove zemlje članice EU pretežito se nalaze u skupini zemalja čije su vrijednosti BDP po stanovniku manje u rasponu od 30 do 50 posto u odnosu na prosjek. Riječ je o Estoniji, Slovačkoj, Mađarskoj, Litvi, Latviji i Poljskoj. 

Navedenom rasponu pripada i Hrvatska, koju je Eurostat obuhvatio istraživanjem u skupini zemalja kandidatkinja. Usporedbe radi, ostale dvije zemlje iz te skupine BJR Makedonija i Turska zabilježile su BDP po stanovniku 70 odnosno 56 posto niži od prosjeka 27-člane EU. 

Među zemljama članicama EU, dno ljestvice u 2007. zauzele su Bugarska i Rumunjska, s BDP-om po stanovniku za oko 60 posto manjim u odnosu na EU prosjek.

 

Više o tome:

Europska komisija: GDP per inhabitant in the Member States ranged from 37% to 267% of the EU27 average in 2007