naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Njemačka utvrdila paket mjera za pomoć gospodarstvu

Vodeći predstavnici njemačkog političkog i gospodarskog života održali su u nedjelju 14. prosinca u uredu kancelarke Angele Merkel sastanak na kojem su utvrđene smjernice za daljnje korake u procesu pomoći gospodarstvu i borbe protiv prijeteće recesije.  

Njemački ministar financija Peer Steinbrueck izjavio je kako njemačka vlada prije svega pojačanim investicijama u infrastrukturu planira smanjiti negativne utjecaje nadolazeće recesije na tržište rada. 

'2009. ne smije biti godina otpuštanja', rekao je uoči sastanka njemački ministar vanjskih poslova i podkancelar Frank-Walter Steinmeier koji je nadodao kako 'posla u Njemačkoj ima dovoljno' te da je potrebno uložiti dodatne snage kako bi bili iskorišteni svi resursi. 

Njemačka kancelarka Merkel pozvala je sve društvene čimbenike da ulože zajedničke snage kako bi se globalna financijska kriza i prijeteća recesija svladali bez većih posljedica po njemačko gospodarstvo. 

'Njemačka vlada ne može sama riješiti probleme pred kojima se zemlja nalazi. Mi trebamo zajednički uložen napor vlade, poduzetnika, sindikata i banaka', rekla je Merkel uoči sastanka na kojem je uz nadležne ministre gospodarstva, financija i rada sudjelovalo i tridesetak vodećih predstavnika industrije, banaka, sindikata i znanosti.

Današnji sastanak, kako je objasnila Merkel, služi kao priprema sastanku kabineta početkom sljedeće godina na kojem će se odlučiti o daljnjim koracima njemačke vlade gleda poticanja konjunkture. 

Kako javljaju njemački mediji tzv. drugi konjunkturni paket savezne vlade bi trebao biti objavljen krajem siječnja nakon inauguracije američkog predsjednika Baracka Obame i njegove objave paketa javnih investicija u SAD-u. 

Njemački drugi paket mjera bi, osim pojačanih investicija u infrastrukturu trebao sadržavati i poreske olakšice za građane kao i sporne potrošačke bonove kojima se želi potaknuti unutarnja potrošnja. 

Njemačka se dosada opirala pritisku europskih državnika za dodatnim mjerama za poticaj gospodarstva i financijskog sektora. Vlada Angele Merkel je dosada branila stajalište po kojem je tzv. prvi konjunkturni paket u visini od 500 milijardi eura za pomoć bankama donesen početkom studenog dostatan.

 

Više o tome:

EUobserver: Berlin plans stimulus package 2.0