naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Finci ulažu u istraživanje i razvoj kako bi prevladali krizu

Finska vlada namjerava povećati ulaganja u istraživanje i razvoj na 4 posto BDP-a ne bi li suzbila recesiju. 

Finsko Vijeće za znanost i tehnologiju, kojim predsjeda premijer Matti Vanhanen, usvojilo je početkom prosinca revidiranu strategiju politike razvoja obrazovanja, znanosti, tehnologije i inovacija. 

Revizija predviđa povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj na 4 posto BDP-a do 2011., od čega će oko 1,2 posto osigurati javni sektor. Ulaganja u istraživanje i razvoj 2007. iznosila su 3,47 posto BDP-a ili 6,24 milijardi eura, a 30 posto osigurao je javni sektor. 

Cilj EU-a je da ulaganja u istraživanje i razvoj do 2010. iznose 3 posto BDP-a, od čega bi dvije trećine trebale dolaziti iz privatnog sektora, a jedna trećina iz javnog. Europski prosjek međutim stagnira na oko 1,9 posto od sredine 1990-ih, a od 2000. čak se smanjio. 

Da bi se ostvario cilj od 4 posto BDP-a, finska vlada predlaže povećanje ulaganja od 760 milijuna eura do 2011. Od toga je 330 milijuna eura namijenjeno sveučilištima, 220 milijuna središnjoj agenciji za financiranje istraživanja i razvoja te 80 milijuna Finskoj akademiji. 

Finska je prebrodila krizu i početkom devedesetih godina zahvaljujući velikim ulaganjima u istraživanje i razvoj. 

 

Više o tome:

EurActiv: Finns plan massive R&D increase to fight crisis