naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Direktiva o radnom vremenu: Europarlamentarci odbacili izuzeća od 48-satnog radnog tjedna

Zastupnici Europskog parlamenta odbacili su u srijedu 17. prosinca na plenarnoj sjednici u Strasbourgu prijedlog propisa o radnom vremenu, koji dopušta pod određenim uvjetima radni tjedan dulji od 48 sati.  

Glasovanjem u Parlamentu odbačen je kompromisni prijedlog na kojem su zemlje članice EU-a dugo radile, a prema kojem bi radni tjedan mogao trajati 60 do 65 sati, ako to radnici žele prihvatiti. Normalna duljina radnog tjedna propisana je na najviše 48 sati. 

Zastupnici su podržali prijedlog da se ukinu odredbe iz direktive iz 1993. godine, koja dopušta iznimke od 48-satnog radnog vremena. Velika Britanija i još 14 zemalja članica koriste pravo na izuzeće tako da radni tjedan i sada može trajati dulje od 48 sati. Kompromisni prijedlog, koji je u srijedu odbačen, imao je preciznije definicije mogućih izuzeća od postojećih odredbi. 

Zastupnici su također izglasali prijedlog da se vrijeme provedeno na čekanju, primjerice kada liječnik ne radi ali u svakom trenutku stoji na raspolaganju ako ga se pozove telefonom, računa kao radno vrijeme. 

Nakon što su promjene direktive o radnom vremenu odbačene u Parlamentu sada slijedi 'postupak mirenja', ponovnog usuglašavanja stajališta između zemalja članica i Parlamenta.

EUROCHAMBRES, Udruga europskih gospodarskih i industrijskih komora, koja predstavlja 19 milijuna poduzeća u Europi, današnju odluku Europskog parlamenta ocijenila je katastrofalnom za poslovni sektor. 

U EUROCHAMBRES-u ističu kako će brisanje odredbi o izuzećima od 48-satnog radnog tjedna naškoditi fleksibilnosti i sposobnosti poslovnog sektora da reagira na promjene u potražnji, što je kontraproduktivno u svjetlu ekonomske krize. 

 

Više o tome:

  • Europski parlament: Working Time Directive: No exceptions to the 48-hours maximum working week and opt-out scrapped after three years say MEPs
  • EUobserver: MEPs deal blow to EU compromise on working time
  • EurActiv: Parliament gives Working Time opt-outs the red card