naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament usvojio EU proračun za 2009.

Europski parlament je u četvrtak 18. prosinca na plenarnoj sjednici u Strasbourgu velikom većinom izglasao zajednički proračun Europske unije za sljedeću godinu u kojem je najveći dio, 45 posto ili 60 milijardi eura, biti namijenjen za istraživanje, inovacije, zapošljavanje i regionalni razvoj.  

Povjerenica Europske komisije zadužena za proračun Dalia Grybauskaite izjavila je u Parlamentu kako je proračun za 2009. godinu usmjeren na inovacije, zapošljavanje i regionalni razvoj u svih 27 zemalja članica, sektora od kojih Europa može krenuti kako bi izišla iz današnje teške gospodarske situacije. 

Proračun za sljedeću godinu iznosi oko 134 milijarde eura, oko 2,5 posto više nego za ovu godinu, i iznosi 1,3 posto bruto domaćeg proizvoda u EU-u. 

Za istraživanje je namijenjeno 11 posto više nego u ovoj godini, a za zajedničke programe koji potiču inovacije izdvojit će se 22 posto više. 

Iznos predviđen za poljoprivredu ostat će na ovogodišnjoj razini, nešto manje od 40 posto od ukupnog proračuna, ali će se sredstava za zaštitu okoliša i ruralni razvoj povećati za 2,9 posto. 

Dogovor o zajedničkom proračunu postigle su zemlje članice na sastanku Vijeća ministara financija i gospodarstava Europske unije ECOFIN 21. studenoga, a potvrđivanjem u Parlamentu formalno je dovršen postupak donošenja proračuna. 

 

Više o tome:

  • Europski parlament: Parliament adopts the EU Budget 2009 - €134 billion or 1.03 percent of EU GNI
  • Europska komisija: EU Budget 2009: gearing up for economic recovery