naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija od Bugarske očekuje konkretne rezultate u borbi protiv korupcije

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso pozvao je u četvrtak 18. prosinca Bugarsku da ubrza reforme, posebice u području pravosuđa, nakon što je prošli mjesec zbog korupcije izgubila više od 200 milijuna eura iz europskih fondova.  

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s bugarskim premijerom Sergejem Staniševim Barroso je rekao kako se reformski proces mora se ubrzati a ne usporiti. Bugarskoj je potreban konsenzus da su korupcija na visokoj razini i organizirani kriminal pitanja od nacionalne važnosti, ističe Barroso. 

Europska komisija potvrdila je u studenom ljetošnju suspenziju sredstava iz programa PHARE u vrijednosti 560 milijuna eura, od čega je već ugovoreno 340 milijuna koji neće biti isplaćeni dok Komisija ne bude zadovoljna mjerama koje Sofija treba poduzeti u upravljanju sredstvima. Preostalih 220 milijuna eura definitivno su izgubljeni jer je istekao rok za sklapanje ugovora. 

Komisija je također oduzela akreditaciju dvjema bugarskim agencijama zaduženim za upravljanje sredstvima iz europskih fondova. 

Sredstva iz programa PHARE preostala su iz pretpristupnog razdoblja na koje Bugarska, koja je u EU ušla 1. siječnja 2007. godine, još ima pravo. 

Bugarska bi u razdoblju od 2007. do 2013. iz kohezijskog i strukturalnih fondova trebala dobiti 11 milijardi eura, ali će njihovo povlačenje također ovisiti o transparentnom upravljanju.

Bugarski premijer kazao je kako će njegova vlada učiniti sve ne bi li otklonila propuste, pozvavši Komisiju da njezine dosadašnje napore 'procjenjuje pravedno'.

Bugarska je pokrenula nekoliko istraga o korupciji među vladinim dužnosnicima, no do sada nije osuđen nijedan viši dužnosnik, a u zatvoru je završio samo jedan mafijaški boss.

Bugarska i Rumunjska ostale su nakon ulaska u EU pod strogim nadzorom Europske komisije zbog manjkavosti u upravljanju europskim fondovima te slabosti u pravosudnom sustavu i u pogledu sigurnosti hrane. 

Bugarskoj su prvi put zamrznuta sredstva u siječnju 2008. kada je otkriveno da je šef vladine agencije ugovorio infrastrukturne projekte vrijedne više stotina milijuna eura s poduzećem koje vodi njegov brat. 

 

Više o tome:

  • EUobserver: Barroso wants 'concrete results' from Bulgaria
  • EurActiv: Bulgaria warned against 'political games' with EU funds