naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava ostalo
Slovačka od 1. siječnja 2009. uvodi euro

Slovačku će 1. siječnja 2009. postati 16. članica euro zone, a s njezinih 5,4 milijuna euro zona će imati 323 milijuna stanovnika koji dijele zajedničku valutu. 

Europska komisija priopćila je sredinom prosinca kako pripreme u Slovačkoj idu dobro i kako bi prijelaz na euro trebao proći bez problema. 

Europska komisija usvojila je osmo Izvješće o praktičnim pripremama za proširenje euro zone koje se fokusiralo na Slovačku, a u njemu se ističe kako je zemlja posljednjih mjeseci postigla znatan napredak u ubrzavanju priprema, informiranju javnosti o euru te se obvezala njihove strahove o povećanju cijena uzeti ozbiljno.  

Komisija je pozvala Slovačku da nastavi stabilne i pouzdane proračunske i makroekonomske politike koje će joj omogućiti da izvuče punu korist od usvajanja eura. 

Slovačkoj su zeleno svjetlo za ulazak u eurozonu potvrdili ministri financija EU u srpnju ove godine. 

Posljednje zemlje koje su se priključile euro zoni su Cipar i Malta, 2008, a Slovenija je euro usvojila prva od novih članica, 1. siječnja 2007. 

 

Više o tome:

Europska komisija: In less than a fortnight Slovakia adopts the euro; euro turns 10