naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Slovačka 2009. uvodi euro koji slavi 10 godina

Početkom sljedeće godine euro zona ima dva razloga za slavlje - broj država sa zajedničkom valutom porast će ulaskom Slovačke na 16, a euro će obilježiti desetu godišnjicu postojanja.  

Deset godina korištenja eura članice eurozone obilježit će izdavanjem prigodne kovanice od 2 eura. Osim toga, snimljen je i televizijski dokumentarac o povijesti eura i njegovim koristima koji se može pronaći na internetskoj stranici Opće uprave za ekonomska i financijska pitanja EK.

'Presretan sam što ćemo 1. siječnja pozdraviti Slovačku kao 16. članicu eurozone', kazao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, istaknuvši da će euro od Nove godine koristiti gotovo 329 milijuna Europljana. 

'Euro je pridonio stvaranju 16 milijuna radnih mjesta i s vremenom omogućio nižu inflaciju i niže kamatne stope nego ikada prije. U sadašnjim kriznim vremenima euro štiti tvrtke od tečajnih nestabilnosti koje su im u prijašnjim krizama nanosila teške udarce', dodao je. 

'Euro je postao simbol identiteta EU-a i pokazuje se kao solidan i stabilizirajući čimbenik na valutnim tržištima u i izvan eurozone. Trebali bismo biti ponosni zbog tog postignuća i moramo čuvati stabilan proračunski i makroekonomski okvir koji je učinio euro tako uspješnim', rekao je europski povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja Joaquin Almunia.

Euro je 1. siječnja 1999. prihvatilo 11 država članica Europske unije - Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal i Španjolska. Grčka im se pridružila 2001. kada je ispunila kriterije. 

Novčanice i kovanice eura puštene su u optjecaj 1. siječnja 2002., a potpuna zamjena nacionalnih valuta izvršena je potkraj veljače 2002. Euro je 2007. uvela Slovenija, a 2008. Cipar i Malta. 

Euro nisu uvele Danska i Velika Britanija koje prema Ugovoru iz Maastrichta imaju pravo na izuzeće. Izvan eurozone je i Švedska čiji su građani dva puta na referendumu odbacili prihvaćanje zajedničke europske valute. 

Pripreme za uvođenje eura u Slovačkoj u posljednjoj su fazi i ono bi trebalo proći bez problema, ističe EK. 

Slovačka vlada u zadnjih je šest mjeseci intenzivirala informativnu kampanju, koja je uključivala televizijske spotove i informativni autobus koji je obilazio zemlju, te ozbiljno shvatila bojazni građana od mogućeg povećanja cijena. 

Označavanje cijena u eurima i krunama obvezno je od 24. kolovoza ove godine do 1. siječnja 2010., a tvrtke su se etičkim kodeksom obvezale da će poštivati propise o promjeni valute. 

 

Više o tome:

Europska komisija: In less than a fortnight Slovakia adopts the euro; euro turns 10