naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU i Brazil pozivaju na reformu MMF-a

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji do kraja godine predsjeda EU-om, i brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva dogovorili su se u ponedjeljak 22. prosinca u Brazilu da će surađivati kako bi se posljedice globalne krize ublažile promicanjem trgovine.  

Nakon summita EU-a i Brazila, na kojem je sudjelovao i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, Sarkozy je kazao novinarima da će dvije strane 'učiniti sve' kako bi pripremila zajednička stajališta za summit skupine G20 u Londonu 2. travnja. 

'Europa i Brazil moraju govoriti istim glasom kako bi izborili temeljne promjene globalnog financijskog sustava i upravljanja svijetom', rekao je francuski predsjednik. 

Prvi summit G20 održan je 15. studenoga u Washingtonu, kada su se čelnici razvijenih zemalja i zemalja u razvoju dogovorili da će ponovno pokrenuti svjetsko gospodarstvo teško pogođeno krahom bankarskog sustava. 

'Odlučili smo, s predsjednikom Lulom, zauzeti se za promjene, dubinske promjene. Odlučili smo uskladiti naša stajališta i doći u London sa zajedničkom vizijom o budućoj ulozi Međunarodnog monetarnog fonda, sustava nadzora financijskih institucija', rekao je, istaknuvši kako nijedna financijska institucija ne smije biti bez nadzora. 

'Odlučili smo udružiti napore kako bismo postavili temelje za uravnoteženiji monetarni sustav utemeljen na velikim svjetskim valutama. Želimo također razgovarati i postaviti temelje za gospodarsku koordinaciju kako bi se uveo sustav globalnog oporavka po uzoru na ono što je učinila Europa', dodao je francuski predsjednik. 

Brazilsko gospodarstvo, najveće u Latinskoj Americi, relativno se dobro nosi s krizom i iduće bi godine trebalo rasti po stopi od 2,1 posto, prema 5,9 posto ove godine, pokazuju podaci UN-a. 

Sarkozy je također pozvao Brazil da smanji uništavanje amazonske prašume budući da je ta zemlja četvrti najveći izvor stakleničkih plinova, a uništavanje šuma uzrokuje 75 posto njezinih emisija. 

Brazilska vlada objavila je 1. prosinca plan za borbu protiv klimatskih promjena kojim je prvi put postavljen cilj smanjenja sječe amazonske prašume za 70 posto do 2017. 

Brazilski predsjednik zauzeo se na francusko-brazilskom poslovnom forumu za uspješno zaključenje u idućoj godini pregovora o liberalizaciji međunarodne trgovine, pokrenutih u Dohu, kako bi se ublažile posljedice krize. 

'Ne možemo odustati od liberalizacije trgovine', rekao je. 'EU i Brazil moraju surađivati.' 

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso također je istaknuo da je u kriznim vremenima 'ključno oduprijeti se protekcionizmu', što je podržao i Sarkozy. 

Sarkozy u utorak s Brazilom potpisuje niz bilateralnih sporazuma na području obrane. Brazil će od Francuske kupiti 50 vojnih transportnih helikoptera i četiri konvencionalne podmornice, a Francuska će Brazilu pomoći i u izgradnji nuklearne podmornice.

 

Više o tome:

EUbusiness: EU, Brazil vow to press for IMF overhaul at London G20 meeting