naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija odobrila talijansku shemu spašavanja bankovnog sektora

Europska komisija odobrila je u utorak 23. prosinca do 20 milijardi eura vrijedan plan talijanske vlade za spas krizom pritisnutog bankovnog sektora. 

Komisija je utvrdila da predložena shema pomoći, koja će talijanskoj vladi omogućiti kupovanje udjela u bankama nesposobnim samostalno se oduprijeti globalnoj financijskoj krizi ispunjava EU propise o zaštiti tržišnog natjecanja budući da je ograničenog opsega i trajanja. 

Ta odluka, donesena nakon intenzivnih pregovora s talijanskom vladom, daje Rimu zeleno svjetlo za usmjeravanje oko 15 do 20 milijardi eura u spašavanje posrnulih banaka, no isključivo ako one mogu dokazati da su u osnovi solidne. 

Prema strogim EU propisima o državnoj pomoći, Komisija mora utvrditi da pomoć koju vlade daju posrnulim industrijama ili kompanijama ne pruža primatelju nepoštenu prednost na tržištu. 

Zeleno svjetlo od Komisije u utorak je dobilo i predloženo jamstvo španjolske vlade za međubankarsko zaduživanje vrijedno do 200 milijardi eura, kao i izmjene već odobrenih britanskih mjera pomoći za bankovni sektor. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: State aid: Commission approves Italian recapitalisation scheme for financial institutions
  • Europska komisija: State aid: Commission approves Spanish guarantee scheme for credit institutions