naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Digitalna knjižnica Europeana ponovno dostupna javnosti

Europska digitalna knjižnica, koja je u studenome odmah nakon pokretanja zbog prevelikog broja posjetitelja morala biti zatvorena, ponovno je dostupna javnosti, objavila je utorak 23. prosinca Europska komisija.  

'European ponovno funkcionira', izjavio je na konferenciji za novinare glasnogovornik Europske komisije Martin Selmayr, dodajući da je sada kapacitet servera sada učetvorostručen. 

Selmayr je dodao da je Europeana još 'uvijek u fazi testiranja' kako bi se, ako se ukaže potreba, još povećali kapaciteti servera. Komisija očekuje da će faza testiranja biti dovršena u veljači sljedeće godine. 

Knjižnica je zatvorena odmah po otvaranju 20. studenoga jer njezini serveri nisu mogli podržati prevelik broj posjetitelja, 10 milijuna na sat.

Europeana (www.europeana.eu) uz pomoć raznovrsnih tražilica omogućuje besplatni pristup gotovo tri milijuna knjiga, slika, filmova i fotografija u elektronskom obliku. 

Do 2010. ta europska digitalna knjižnica ponudit će uvid u deset milijuna povijesnih dokumenata i umjetnina na svim jezicima Europske unije. 

Na tražilici portala još se uvijek ne nudi pretraga na hrvatskom jeziku, ali hrvatski pojmovi sadržani u digitalnoj knjižnici mogu se pronaći i pretragom na nekom drugom jeziku. 

Korisnici koji primjerice upišu ime grada Trogira pronaći će u prvom redu stare fotografije Trogira iz francuskih izvora. 

Pod pojmom 'Croatia', nudi se oko tisuću dokumenata, fotografije, sve do prikaza metalnog novčića kune ili vijesti o priznanju Hrvatske u novinama Luxemburger Wort od 16. siječnja 1992. 

Materijal u digitalnom obliku prikupljen je iz više od tisuću arhiva, muzeja i knjižnica. 

Ako se primjerice u tražilicu upiše ime Wolfganga Amadeusa Mozarta, na portalu će se pronaći slike toga austrijskog skladatelja, zatim više od sto tonskih zapisa, drama 'Mozart i Salieri' ruskog pisca Aleksandra Puškina ali i rodni listovi Mozartove djece. 

Europska komisija godišnje plaća dva milijuna eura za održavanje portala, uz 500 tisuća eura koje izdvajaju države. 

Kako bi se 2010. dosegao ciljani broj od deset milijuna djela, države bi morale izdvojiti ukupno dodatnih 350 milijuna eura, procjenjuje Europska komisija. 

Hina