naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Latvija pristala na mjere štednje u zamjenu za hitne zajmove

Latvija će od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda dobiti zajmove ukupne vrijednosti 7,5 milijardi eura za potrebe poticanja posrnulog gospodarstva, pogođenog globalnom financijskom krizom. 

Latvija je najnovija u nizu europskih zemalja i druga po redu članica Unije prisiljena zatražiti pomoć Bruxellesa i međunarodnih financijskih institucija. 

EU će u tom paketu sudjelovati s 3,1 milijardom eura, MMF s 1,7 milijardi, dok će dodatnih 1,8 milijardi eura stići iz nordijskih zemalja Danske, Finske, Švedske i ne-članice EU Norveške. 

Europska banka za obnovu i razvitak, zajedno sa Češkom, Estonijom i Poljskom, također će sudjelovati, s ukupno 500 milijuna eura.

U zamjenu za ta sredstva, koja će latvijsko gospodarstvo podupirati do prvog tromjesečja 2011., Latvija je pristala na paket mjera kresanja proračunske potrošnje koji su Europska komisija i predsjedništvo vijeća ministara financija i gospodarstva članica EU u priopćenju opisali kao 'čvrstu usmjerenost latvijske vlade na provedbu sveobuhvatnog programa gospodarske prilagodbe'. 

U okviru toga sporazuma latvijski je parlament odobrio dalekosežne strukturne reforme i smanjenja plaća, posebice u javnom sektoru, i to za 15 posto u 2009, povrh značajnog smanjenja proračunske potrošnje za milijardu latvijskih lata (1,41 milijardu eura), te smanjenja poreza na dohodak i povećanja PDV-a.  

U planu je smanjenje proračunskog manjka na pet posto BDP-a u 2009., te dodatno smanjenje na tri posto u 2011. Vrijednost paketa mjera jednaka je sedam posto latvijskog BDP-a, dok sam zajam iznosi oko trećinu vrijednosti BDP-a te zemlje. 

Financijska pomoć i program mjera štednje namijenjeni su osposobljavanju gospodarstva da izdrži kratkoročne manjkove likvidnosti, uz istodobno jačanje konkurentnosti i podržavanje urednog ispravljanja neravnoteža u srednjem roku. 

Time će Komisija i vijeće ministara de facto postati nadzornici latvijskog gospodarstva, zaduženi za nadzor provedbe paketa mjera, spremni po potrebi zahtijevati i dodatne rezove. 

Predloženu srednjoročnu fiskalnu pomoć Latviji činit će zajam Europske zajednice, kojeg Komisija tek treba odobriti. Očekuje se da će to biti početkom siječnja, nakon čega ide na odobrenje ministrima financija EU. 

Upravni odbor MMF-a sastat će se prije kraja godine radi izdavanja konačnog odobrenja sporazuma za Latviju. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: State aid: Commission approves Latvian support scheme for banks
  • EUobserver: Austerity measures imposed on Latvia in return for emergency loans