naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU uvozi četvrtinu plina iz Rusije

Četvrtina plina koji Europska unija potroši uvozi se iz Rusije i doprema najvećim dijelom preko Ukrajine zbog čega je aktualni spor Moskve i Kijeva značajan i za Europljane.  

Moskva već nekoliko dana prijeti da će od 1. siječnja obustaviti dopremu plina Ukrajini ako Kijev ne isplati svoje dugove, koji se procjenjuju na više od dvije milijarde dolara. Prošloga tjedna Gazprom je upozorio svoje europske klijente da bi moglo doći do problema s opskrbom zbog spora s Ukrajinom. Europska unija uvozi 57 posto ukupne potrošnje prirodnog plina. 

Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku (IEA), 41 posto uvezenog plina dolazi iz Rusije, 21 posto iz Norveške a 18 posto iz Alžira. 

Unija je 2007. potrošila 505 milijardi prostornih metara plina, što je 1,5 posto manje u odnosu na prethodnu godinu, prema Eurogasu, europskoj federaciji plinske industrije. Najveći potrošači su Velika Britanija, Njemačka i Italija. 

Prirodni plin činio je 2005. otprilike 25 posto energetske potrošnje EU-a, prema 37 posto za naftu, 18 posto za ugljen i 14,3 posto za nuklearnu energiju. 

Između 2005. i 2030., europska potrošnja plina trebala bi se povećati za 43 posto, prognozira Eurogas, a interna proizvodnja u Europi pokriva 60 posto njezine potrošnje, uključujući Norvešku.  

No ponuda EU-a smanjuje se svake godine, osobito u Velikoj Britaniji, glavnom proizvođaču zajedno s Nizozemskom. Proizvodnja EU-a do 2020. pokrivat će tek trećinu potrošnje, odnosno četvrtinu do 2030., ističe Eurogas, zbog čega će ovisnost EU-a o uvozu plina, osobito iz Rusije, nastaviti rasti. 

Brz razvoj tržišta ukapljenog prirodnog plina (LNG) pruža mogućnost za diverzifikaciju opskrbe jer se LNG može prevoziti brodovima. 

Uvoz ukapljenog prirodnog plina 2007. pokrivao je gotovo 13 posto ukupnih europskih potreba za plinom, a glavni opskrbljivači bili su Alžir, Libija, Katar i Nigerija. 

Kapaciteti LNG terminala u Europi udvostručit će se do 2010. i LNG bi dugoročno mogao pokrivati 25 posto potreba EU-a za plinom, navodi se u izvješću IEA-e o plinskom tržištu u 2008. godini.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Russia and Ukraine enter last ditch gas talks