naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Barroso: Euro zona ima dvostruki razlog za proslavu

Euro zona ima dvostruki razlog za proslavu Nove godine, činjenicu da joj se toga dana priključuje nova država - Slovačka, kao i da slavi desetu obljetnicu eura, rekao je u ponedjeljak predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso.  

'Vrlo sam sretan da slavimo desetu obljetnicu eura prihvaćajući Slovačku kao novu članicu. Slovačka će napraviti povijesni korak za sve svoje građane i za Europu. Usvajanje eura postavit će Slovačku u ekonomsko i političko središte Europe, manje od pet godina nakon što se priključila Europskoj uniji. To je odlično postignuće i silno se veselim pozdraviti sve Slovake u eurozoni', rekao je Barroso. 

Slovačka će usvojiti euro 1. siječnja, postajući tako 16. članica zone.  

'Euro je postao simbol identiteta EU i štiti nas od velikih vanjskih šokova s kojima smo se suočavali od ljeta 2007.', rekao je europski povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja Joaquin Almunia. 

Barroso, Almunia i povjerenik za obrazovanje Jan Figel, Slovak, nazočit će svečanosti u Bratislavi 8. siječnja kojom će se obilježiti slovačko usvajanje eura.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: In less than three days Slovakia adopts the euro; euro turns 10