naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Mađarski čelnik traži konkretne poteze u realizaciji projekta Nabucco

Čelnik mađarskog ad hoc parlamentarnog povjerenstva za plinovod Nabucco upozorio je da se više ne smije trošiti vrijeme na osnivanje međunarodnog tijela koje bi zastupalo političke interese toga projekta, naglasivši kako je potrebno konačno poduzeti konkretne poteze.  

Projekt Nabucco, kojega podupiru i Europska unija i SAD, usmjeren je na smanjenje europske ovisnosti o ruskom plinu osiguranjem alternativne opskrbe iz regije Kaspijskog jezera. 

Dok su cijene nafte snažno oslabile, cijene plina i dalje su izrazito visoke, naglasio je mađarski liberalni političar Jaons Koka. 'Da se pita ruskog premijera Vladimira Putina, takve bi i ostale', kazao je on u intervjuu za mađarsku novinsku agenciju MTI. 

Koka se također osvrnuo na opasnost ponavljanja krize iz 2006. kada je Rusija prekinula opskrbu plina Ukrajini zbog sukoba oko cijena. To je dovelo u pitanje opskrbu plinom zemalja u regiji među kojima je i Mađarska, kazao je. 

Mađarska se još uvijek oslanja na Rusiju pri podmirivanju oko 80 posto svojih potreba za prirodnim plinom. 

Koka se kritički osvrnuo na činjenicu da EU razvija strateške planove za Nabucco umjesto da poduzme konkretne poteze. Prema njegovim riječima, Mađarska će biti među prvim zemljama koja će s administracijom novoizabranog američkog predsjednika Baracka Obame razgovarati o tome na koji način SAD može pomoći Europi u jačanju svoje sigurnosti opskrbe. 

Dosad se šest energetskih kompanija prijavilo za sudjelovanje u projektu Nabucco u jednakim omjerima: austrijska energetska tvrtka OMV i njemački RWE, te tvrtke u tranzitnim zemljama - mađarski MOL, turski Botas, Rumunjski Transgaz, te bugarski Bulgargaz. 

Taj konzorcij procjenjuje da će gradnja 3.300 kilometara dugog plinovoda stajati oko 7,9 milijardi eura. 

Hina