naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija odobrila njemački plan pomoći za gospodarstvo

Europska komisija odobrila je njemačke mjere za suzbijanje recesije, u okviru kojih će Berlin ponuditi tvrtkama više od 15 milijardi eura zajmova s niskim kamatnim stopama, potvrdili su dužnosnici.  

Europska komisija zaključila je da je njemački plan prikladan 'lijek za ozbiljan poremećaj u gospodarstvu', stoji u priopćenju Bruxellesa.

Plan obuhvaća kreditni program vrijedan do 15 milijardi eura, namijenjen kompanijama koje zbog manjka likvidnosti na međunarodnim tržištima zajmova imaju problema s dobivanjem zajmova. 

Najveći zajam s niskim kamatama koji tvrtke mogu dobiti iz tog programa iznosi 50 milijuna eura, pri čemu pravo na kredite imaju samo tvrtke čiji godišnji promet premašuje 500 milijuna eura. 

Plan obuhvaća i odvojeni program hitnih kredita u visini do 500 tisuća eura po tvrtki, namijenjen poduzećima koja posluju na lokalnoj ili nacionalnoj razini. 

Oba su programa kratkoročna i skrojena su u skladu s nedavno revidiranim europskim propisima o državnoj pomoći, navodi se u priopćenju Bruxellesa. 

Njemački je plan prvi paket mjera zaštite realnog gospodarstva od recesije koji će biti odobren u sklopu revidiranih europskih propisa o državnoj pomoći. 

Hina