naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Slovačka u euro zoni točno na 10. obljetnicu uvođenja eura

Točno na desetu obljetnicu uvođenja europske zajedničke valute, Slovačka se kao 16. članica pridružuje euro zoni, koja će od sada imati 328,6 milijuna stanovnika od ukupno 499,7 milijuna stanovnika Europske unije.  

'Iznimno sam zadovoljan što će se 10. obljetnica eura proslaviti ulaskom Slovačke kao novog člana. Pridruživanjem euru Slovačka će se naći u gospodarskom i političkom središtu Europe, u manje od pet godina od kako se pridružila Europskoj uniji. To je veliko postignuće', istaknuo je predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso. 

Euro je 1. siječnja 1999. uvelo 11 zemalja članica EU-a: Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Portugal i Španjolska. Tada je definitivno fiksiran tečaj nacionalnih valuta tih zemalja u odnosu prema euru. 

Šest mjeseci poslije osnovana je Europska središnja banka sa sjedištem u Frankfurtu, koja je zadužena za očuvanje stabilnosti zajedničke valute.  

Grčka se euro-zoni pridružila 1. siječnja 2001. kada je ispunila kriterije konvergencije.  

Novčanice i kovanice eura fizički su puštene u optjecaj 1. siječnja 2002. Prva od novih zemalja članica koja je uvela euro bila je Slovenija 1. siječnja 2007. , godinu dana kasnije pridružili su se Cipar i Malta. 

Od starih zemalja članica euro nisu uvele Danska i Velika Britanija koje prema Ugovoru iz Maastrichta imaju pravo na izuzeće. Izuzeta je de facto i Švedska koja je pronašla rupu u zakonu tako što ne ispunjava kriterije konvergencije, a njezini su građani na referendumu odbili prihvatiti euro.  

Sve nove članice Europske unije dužne su uvesti euro kada ispune sve kriterije - stabilnost cijena, proračunski manjak manji od 3 posto BDP-a, javni dug ne veći od 60 posto BDP-a, stabilnost tečaja i niske kamatne stope. 

Tečaj slovačke krune fiksiran je na 30.1260 za jedan euro. Slovačka središnja banka, kao i komercijalne banke iznimno će raditi i na samu Novu godinu te za vrijeme predstojećeg vikenda. U prva dva tjedna građani će moći plaćati u krunama i u eurima, a od 16. siječnja kruna se definitivno povlači iz optjecaja. Cijene u prodavaonicama bit će istaknute i u eurima i u krunama tijekom cijele 2009. godine. 

Uvođenje eura smatra se velikim uspjehom Europske unije, a njegove prednosti naročito su se pokazale tijekom financijske krize koja se ove godine iz Sjedinjenih Država sručila na Europu. Prema nekim procjenama, samo bi njemačka marka od europskih valuta uspjela sačuvati stabilnost u ovoj financijskoj krizi. 

Od uvođenja eura znatno je pala inflacija, ispod 2 posto, dok je 90-tih prosječno iznosila 3,5 posto, 80-tih 7,5 posto i 70-tih 9,3 posto. 

Od 1. siječnja 1999. godine u euro zoni je otvoreno 16 milijuna radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti pala je s devet na sedam posto.

Glavni prigovori u prvim godinama eura odnosili su se na to što postoji jedinstvena eskontna stopa za cijelu euro zonu, zbog čega pojedine zemlje članice nisu mogle sniziti kamatne stope i smanjiti cijenu novca kako bi potaknuli gospodarski rast. Prigovori su se odnosili i na precijenjenost eura u odnosu na američki dolar, što je nanosilo štetu izvoznicima. Nakon sadašnje financijske krize ti prigovori su zaboravljeni, a o uvođenju eura počelo se razmišljati u Danskoj, Švedskoj i čak u Velikoj Britaniji.  

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2006. godine Milton Friedman isticao je da euro nije rješenje nego izvor problema i predviđao da će europska valuta biti ukinuta prilikom prve veće recesije. Nakon što je euro zona 2008. ušla u recesiju, Friedmanova predviđanja daleko su od ostvarenja.  

Na zemlje euro zone otpada 16,4, posto ukupnog svjetskog bruto domaćeg proizvoda. Na Sjedinjene Države, koje imaju nešto manje stanovnika, 302 milijuna, otpada 21,6 posto globalnog BDP-a, a na Kinu s 1,3 milijarde stanovnika 10,9 posto svjetskog BDP-a.(Hina)

 

Više o tome: 

  • EurActiv: Euro turns ten as Slovakia joins club
  • Europska komisija: Euro adoption proceeds smoothly in Slovakia
  • Europska komisija: Slovakia adopted euro today