naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU osudio prekid isporuke plina

Europska unija je u utorak 6. siječnja ocijenila potpuno neprihvatljivim prekid isporuke prirodnog plina europskim zemljama zbog spora između Ukrajine i Rusije, te pozvala Moskvu i Kijev da hitno nastave pregovore.  

'Bez prethodnog upozorenja i u čistoj suprotnosti s jamstvima koje su najviše vlasti Ukrajine i Rusije dale Europskoj uniji, isporuka plina nekim zemljama članicama znatno je smanjena. Ta situacija je potpuno neprihvatljiva', kaže se u zajedničkom priopćenju češkog predsjedništva EU-a i Europske komisije. 

Predsjedništvo i Komisija zatražili su da se isporuka plina zemljama članicama 'odmah uspostavi', ističući da Rusija i Ukrajina trebaju nastaviti pregovore kako bi riješili svoj 'bilateralni trgovinski spor'. U priopćenju se dodaje da će EU 'pojačati dijalog s obje strane kako bi brzo postigle sporazum'. 

U utorak je i Hrvatskoj prekinuta isporuka plina iz Rusije, te su uvedene privremene mjere smanjenja opskrbe za pojedine kategorije potrošača. 

Opskrba Bugarske, Grčke, Makedonije i Turske ruskim plinom preko Ukrajine u utorak je također obustavljena zbog spora Moskva i Kijeva oko cijene plina, priopćili su bugarski dužnosnici. 

Rusija je u ponedjeljak smanjila dotok plina Europi preko Ukrajine, objasnivši da se ta mjera pokazala neophodnom kako Ukrajina ne bi krala plin. Vlasti u Kijevu pak tvrde da će taj potez ugroziti dostavu plina Europi koja je suočena s vrlo niskim temperaturama. 

Europska unija zadovoljava 40 posto svojih potreba za plinom iz Rusije, a od toga 80 posto ide preko ukrajinskih plinovoda. 

 

Više o tome:

  • EUobserver: EU considers emergency measures as gas crisis intensifies
  • EUobserver: Russian gas supplies to EU dive overnight
  • EurActiv: South East Europe shivers as Russia cuts off gas
  • EurActiv: Bulgaria threatens to restart nuclear plants