naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Inflacija u euro zoni na najnižoj razini u dvije godine

Inflacija u zemljama euro zone pala je u prosincu na najnižu razinu u protekle više od dvije godine, pokazuju najnovije procjene Europskog ureda za statistiku Eurostat.  

Po prvim procjenama Eurostata, godišnja stopa inflacije u euro zoni u prosincu se spustila na 1,6 posto, nakon 2,1 posto zabilježenih u mjesecu ranije. Riječ je o njezinoj najnižoj razini od listopada 2006. 

Europska središnja banka nastoji održati godišnju inflaciju blizu ali ispod dva posto, no inflacija nije zabilježena ispod te razine od kolovoza 2007. uslijed rasta cijena nafte i roba na svjetskim tržištima. 

Pad stope inflacije dolazi u vrijeme sve učestalijih dokaza duboke recesije u euro zoni. Nakon što je dosegnula razinu od četiri posto u lipnju i srpnju, inflacija u euro zoni oštro je pala uslijed pada cijena nafte i roba u okolnostima produbljivanja gospodarskog usporavanja.

Pad inflacije uklanja zapreke za daljnje rezanje kamatnih stopa ECB-a, koji je prošlog mjeseca snizio svoju ključnu kamatnu stopu za rekordne tri četvrtine postotnog boda, na 2,50 posto. Euro zona broji 16 zemalja otkad je Slovačka prihvatila euro početkom ove godine.

 

Više o tome:

Europska komisija: Euro area inflation estimated at 1.6 per cent