naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ukrajina i Rusija spremne prihvatiti međunarodne promatrače za provjeru oko isporuke plina

Rusija i Ukrajina spremne su prihvatiti međunarodne promatrače koji bi trebali provjeriti činjenično stanje u vezi s dostavom plina za zemlje EU-a iz Rusije preko ukrajinskih plinovoda, izjavili su u srijedu 7. siječnja u Pragu predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso i češki premijer Mirek Topolanek.  

U četvrtak će se u Bruxellesu sastati čelnici ruskog Gazproma i ukrajinskog Naftogaza u nazočnosti povjerenika Europske komisije za energiju Andrisa Piebalgsa i predstavnika češke vlade, koja u ovom polugodištu predsjedava Unijom, izjavio je na konferenciji za novinare češki premijer Topolanek nakon zajedničkog sastanka Europske komisije i češke vlade. 

'Na tom bi se sastanku trebali dogovoriti tehnički detalji za raspoređivanje promatrača', rekao je Topolanek. 

Barroso je rekao da je u srijedu ujutro razgovarao s ruskim premijerom Vladimirom Putinom i ukrajinskom premijerkom Julijom Timošenko. Predsjednik EK-a ističe da Putin tvrdi kako Rusija isporučuje plin za članice EU-a, ali da je problem u Ukrajini koja ga zadržava za sebe. S druge strane, Timošenko tvrdi da problem nije u Ukrajini, nego u smanjenoj isporuci iz Rusije. 

'Kada bi se obje strane ponašale onako kako tvrde, onda ne bi bilo problema', rekao je Barroso. 

Međutim, europske potrošače ne zanima tko je kriv u ovom sporu, nego žele imati plin, naglasio je Barroso. 

Topolanek je izrazio očekivanje da će se isporuka ruskog plina nastaviti kada se europski promatrači rasporede na rusko-ukrajinskoj granici. 

Europska unija 40 posto svojih potreba za plinom zadovoljava uvozom iz Rusije, a od toga 80 posto ide preko ukrajinskih plinovoda.

Problemi s isporukom plina započeli su nakon što su prekinuti pregovori između Rusije i Ukrajine o isplati zaostalih ukrajinskih dugova i o novoj cijeni za ukrajinske potrošače. 

Ako se problem s isporukom plina ubrzo ne riješi, EU će morati zauzeti oštriji pristup prema Rusiji i Ukrajini, koje će izgubiti vjerodostojnost pouzdanih partnera, istaknuli su Barroso i Topolanek, ne pojasnivši o kakvom novom pristupi se radi.

Barroso je istaknuo da je EU najveći kupac ruskog plina i da gubitak reputacije pouzdanog partnera može naštetiti ruskim i ukrajinskim interesima.(Hina) 

Više o tome:

  • EurActiv: EU sends observers to monitor gas, Gaza
  • EUobserver: EU-Ukraine relations at risk over gas crisis